Eligazodás a műanyag-rengetegben

2024.01.20. 12:00

Szakértők a körforgás mikéntjeiről – A jövő műanyag bicikliútja és olvasónk tejfölösdoboza

A jövő műanyag bicikliúton, okos kukák felé vezet – állítja a cég, amely műanyag csőrendszereket gyárt, és eleve megtervezi azok visszagyűjtését, újra felhasználását. Ez a hozzáállás részben válasz lehet olvasónknak, aki a tejfölösdobozok körforgásossá tételét tartja kívánatosnak.

Rimányi Zita

Forrás: Wavin

Az idén induló hazai kötelező visszaváltási rendszer révén több műanyag palack kerülhet újrahasznosításra. Sőt, víznyelő aknák, szikkasztóblokkok, bicikliutak is készülnek újrahasznosított műanyagból – hívta fel a figyelmet a Wavin. 

Lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint léteznek egyszerűen és nehezen újrahasznosítható műanyagok. A PET (polietilén-tereftalát) elsősorban italok és élelmiszerek csomagolására használt műanyag, viszonylag egyszerűen újrahasznosítható, újabb palackok, műszálas ruhák készülhetnek belőle. A HDPE-t (magas sűrűségű polietilén) többnyire tejesdobozok, tisztítószerek és mosószerek flakonjainak gyártására használják. A PVC (polivinil-klorid) csövek, kábelek, ablakkeretek és padlók, a polipropilén pedig élelmiszer-tárolók, szőnyegek és műanyag bútorok alapanyaga. A legnehezebben újrahasznosítható műanyagok közé tartozik például a harisnyák anyaga, a nejlon. A társaságnál a HDPE és a PVC anyagokat újrahasznosítják,  védőcsövek, csatornacsövek készülnek belőlük.

A cég állítja, hogy a gyártók szerepe is óriási, hiszen saját kutatás-fejlesztésüknek köszönhetően számos további termék kapcsolódhat be a körkörös gazdaságba. Szikkasztóik, víznyelő aknáik újrahasznosított műanyagból készülnek, és egyben újrahasznosíthatók, a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá váló esővízkezelésben segítenek. A vállalat 2025-től eleget tesz a zero landfill waste elvnek, tehát nem kerül majd hulladéklerakóba a tőlük származó hulladék. A használt ivóvíz-, szennyvíz- és gázcsöveket visszaváltják. Részt vettek a tervezésben, ami lehetővé tenné, hogy újrahasznosított műanyagból készüljön út, aszfalt helyett óceánból összegyűjtött szemétből.

Olvasónk a tejfölös-, joghurtos-, krémtúrós dobozok esetében is hasonlót képzelne el. Ám a műanyagok nem egyformák. Laczkó Boglárka veszprémi fenntarthatósági szakértő elmondta, hogy vásárlóként arra ügyelhetünk, hogy csak annyi tejterméket vegyünk, amennyi biztosan elfogy, ne kelljen maradékot kidobni. Lehetőleg piacra járjunk, ahol üvegbe csomagolják az ilyen árut. Ha mégis műanyagban veszünk, igyekezzünk a tejfölöspoharat felhasználni más célra, vagy ajándékozzuk olyannak, akinek jól jön, például palántaneveléskor. Persze túl sokra senkinek sincs szüksége, ilyenkor az a helyes, ha kiöblítve a szelektív gyűjtőbe tesszük. Remélhetőleg újrahasznosul, ám ahogy a csövekkel foglalkozó cég is hangsúlyozza, sokféle műanyag van, és a gyártó felelőssége az újrafeldolgozás, a visszagyűjtés elősegítése. Sajnos jelenleg sokan simán a kukába, a vegyes szemét közé dobják a tejtermékes műanyag edényeket, ezekre még nincs kötelező visszaváltási rendszer

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában