Kötelező visszaváltás

2024.01.07. 13:00

Az olvasók véleménye szerint idő kell, míg megszokjuk a rendszert

Macerásnak tartják olvasóink a betétdíjas rendszert és úgy vélik, csak lassan szokjuk majd meg újra. A felmérésünk kérdéseire válaszolók felének gondot okoz majd, hogy otthon az üres flakonokat összegyűrés nélkül kell tárolnia, ám negyedük szerint ezt a környezetvédelem miatt érdemes megtenni.

Rimányi Zita

A vásárlóknak arra érdemes ügyelniük, hogy azt az italcsomagolást, amelyen látják az emblémát, ami jelzi, hogy betétdíjas, váltsák vissza, amin nem szerepel, azt továbbra is szelektíven gyűjthetik

Fotó: Rimányi Zita / Napló

A betétdíjas italcsomagolások rendszere január 1-én lépett érvénybe, de csak fokozatosan vezetik be, azaz eleinte kevés olyan műanyag flakon, üvegpalack és fémdoboz lesz, amit visszaválthatunk. Megkérdeztük olvasóinkat, mit gondolnak erről a változásról. 

Örülünk a változásnak?

Örül a betétdíjas rendszer bevezetésének a válaszolók több mint fele. A legtöbben azért, mert így szerintük kevesebb lesz az utcán, útszélen, erdőben eldobott palack, flakon (30 százalék). A felmérésben részt vevők csaknem ötöde a környezetvédelemre gondolva helyesli (18 százalék), páran úgy vélik, egyszerűbb lesz a boltba visszavinni a csomagolást, mint a szelektív edényhez (5 százalék). Olvasóink alig tizede azért nem boldog a változtatástól, mert annak ösztönzését tartaná fontosnak, hogy eleve kevesebb csomagolóanyagot viszünk haza, kevesebb szemetet termeljünk (7 százalék). S sokan tartanak attól, hogy macerás lesz visszavinni a boltokba, a REpontokra a visszaváltható csomagolásokat (41 százalék).

Mire lesz elég az ötven forint?

Felmérésünk alapján olvasóink kétharmada szerint az ötvenforintos betétdíj eléggé ösztönző lesz arra, hogy visszavigyék az italcsomagolásokat az emberek a boltokba, így azok újrafeldolgozásra kerülhetnek. Közülük többen arra alapozzák álláspontjukat, hogy a magyarok eléggé árérzékenyek, és így kaphatják vissza, amit a csomagolásért kifizettek (27 százalék). Nagyobb hányaduknak viszont az a meggyőződése, hogy idő kell ahhoz, míg megszokjuk a rendszert, és eleinte csak mintegy az emberek fele lesz e téren eléggé fegyelmezett (41 százalék). Csaknem tizedük úgy véli, a többségnek továbbra is egyszerűbb lesz beledobni a vegyes szemét közé a kukába a betétdíjas palackokat (9 százalék). Olvasóink mintegy negyede pesszimista, nem számít kedvező eredményekre, úgy vélik, akik eddig eldobták az utcán, az útszélen, akik illegális lerakókba, az erdőkbe vitték vagy elégették a flakonokat, azok sajnos nem fognak megváltozni (23 százalék). 

Fotó: Rimányi Zita / Napló

Tárolás laposra taposás nélkül

Fontos tudni, hogy azzal ellentétben, amit az elmúlt években megtanultunk, megszoktunk, a betétdíjas műanyag flakonokat és fémdobozokat nem szabad laposra taposni, összegyűrni, mert csak épen válthatóak vissza, és akkor, ha látszik rajtuk a vonalkód. Így viszont otthoni tárolásuk során több helyet foglalnak el, üresen is. Olvasóink több mint felének ez gondot fog okozni. Negyedüknek azért, mert kicsi a lakásuk (26 százalék), mások azért érzik magukat hátrányban, mert kistelepülésen élnek, ritkábban mennek olyan nagyobb boltba vásárolni, ahol visszaváltóhely lesz (21 százalék), s kevesebben jelezték, hogy nincs idejük erre felkészülni (5 százalék). 

Olvasóink tizedét ez a tárolási kérdés nem érinti, mert csomagolásmentes boltokban, piacokon vásárolnak (11 százalék). Ugyanekkora hányaduk nem fogok foglalkozni a visszaváltással, akkor se, ha ezen többször ötven forintot bukik (11 százalék). Mintegy negyedük szerint a laposra taposás nélküli tárolást meg lehet ezt oldani és a környezetvédelem miatt érdemes is (26 százalék). 
Véleményüket, tapasztalataikat, kérdéseiket a témában továbbra is megírhatják szerkesztőségünknek a [email protected]  e-mail-címre.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában