Veol podcast

2024.02.26. 10:00

Bakonyi asszony, akit a kaptár levegője megcsapott (Podcast)

Piros védőruhája van, olyan, mint a Mikulásé, és élénkpiros a paprikakrémje, amit mézzel készít – Jutasi Erika méhészt a zirci piacon sokan ismerik. Lapunknak elmondta, miért szeretett bele a méhek zümmögésébe. A mikrofonnál Rimányi Zita.

Rimányi Zita

Jutasi Erika bakonyi méhész, neki köszönhetik többen a zirci piacra járók közül, hogy megízlelhették, milyen a friss lépesméz. Egészen más, mint amit mézként megszoktunk. Ezúttal pedig a szakember többek közt arról beszélt interjúnkban, hogy már elkezdődött a méhek idei hordási szezonja, a virágport már szedik.

Jutasi Erika méhész
Jutasi Erika méhész: "A teljes nyugalmat adja nekem, hogy a kis szorgos kaptárlakók közelében lehetek. Szeretem zümmögésüket, illatukat, amit kibocsátanak, ezt nevezik a kaptárlevegőnek és nagyon egészséges"
Fotó: Rimányi Zita /Napló

Szerinte nincs abban semmi furcsa, hogy nő létére méhész lett, igaz, a férjének jutott eszébe az ötlet, hogy foglalkozzanak méhekkel, ő kezdte könyvekből megismerni ezt a szakmát. Évek gyakorlata révén mindketten egyre többet tudnak róla. Erika még a méhek zümmögését is szereti, az illatukat szintén, ahogy a viasz, a propolisz illatát is, amit együttesen kaptárlevegőnek neveznek és nagyon egészséges. Erikának a teljes nyugalmat biztosítja, ha a kis szorgos kaptárlakók közelében lehet, elfelejti ilyenkor minden gondját. Ezért még azt se bánja, ha költöztetésükkor cipekednie kell és szintén nem könnyű feladata a pörgetés, olyankor nagyon gyorsnak és pontosnak kell lennie minden mozdulatának.

A tavalyi méztermésről szintén beszélt, akárcsak arról, hogy a kaptárból kiküldött felderítők hogyan jelzik, táncolják el a többi méhnek, hol mennyi méznek valót találtak. Kódrendszerük van.

Erikának egyébként a gesztenyeméz a kedvence, amit desszertméznek is neveznek. S minden napja úgy kezdődik, hogy a kávéjába mézet tesz. Befőtteket szintén mézzel rak el és a süteményekben a cukor nagyrészt kiváltja vele. Húsok mellé is tesz mézet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában