Hulladékkezelés

2024.03.07. 09:00

Ne a rossz tévét, hanem az ócska matracot készítse elő! – Mutatjuk, mi lom, mi nem lomtalanításkor

Tavaly nyár közepén tartották Zircen a lomtalanítást, idén március végén lesz. Bakonybélben pedig például május közepén, és a többi településen is sorban. Nem minden számít azonban ilyenkor lomnak, amire ezt szoktuk mondani. Mutatjuk, mit lehet kitenni, mit nem érdemes, mert úgyse viszik el.

Rimányi Zita

Bútorok, játékok, matracok – ezektől könnyen megszabadulhatunk lomtalanításkor Fotó: Rimányi Zita

Lomtalanításkor elviszik

A lomtalanítást azért találták ki, hogy megszabadulhassunk nagyméretű hulladékainktól, olyasmiktől, amik nem férnek bele az év közben rendszeresen ürített edénybe, vagy túl sok helyet foglalnának el benne. Például ilyenkor lehet kitenni az utcára a régi, rossz matracokat, a tönkrement bútorokat, játékokat, az ócska kerékpárokat, a már nem használható szőnyegeket, babakocsikat. Viszont ezeket ne csomagoljuk be, mert semmit nem visz el a szolgáltató, ami zsákban vagy dobozban van. Érthető, hogy ilyenkor az ezekbe begyömöszölt holmik szétválogatására nincs idő.

Ebben a kupacban nagyrészt olyan holmi van, ami tényleg lomtalanításra való. Például a szőnyegek, de a kartondoboz, a nejlonzacskó nem, az szelektíven gyűjthető Fotó: Rimányi Zita 

Nem viszik el lomtalanításkor

Tilos ilyenkor (is) a házunk elé kirakni elektronikus eszközöket. Talán ezt nem tudják vagy erről feledkeznek meg a legtöbben, de nem oldható meg lomtalanításkor például a tévék, a hűtők elvitele. (Pláne ártunk a környezetünknek kirakásukkal, ha ezek már össze vannak törve, félig ki vannak belezve.) A múlt évben is ott hagyták ezeket a szolgáltató emberei a zirci társasházak mellett. 

Szintén ne gondoljuk, hogy a veszélyes hulladékok lomok. Nem azok, így a festékek, a vegyszerek és a dobozaik, a kiszuperált akkumulátor és a gumiabroncs sem.

Az építési törmeléknek sem a lomtalanításkor kialakuló kupacokban a helye, ezért például egy már feleslegessé vált mosdókagylónak, maradék vagy törött csempéknek, helyükről kiszerelt ajtóknak sem. A bontott autóalkatrészek szintén tiltólistások lomtalanításkor. A kerti hulladékok, levelek, ágak, nyesedékek elszállítását sem a lomokkal együtt végzik.

Tilos lomtalanításkor a házunk elé, az utcára kirakni elektronikus berendezéseket, textíliákat, festékeket Fotó: Rimányi Zita

A feleslegessé vált ruháknak, textileknek, ágyneműknek Zircen és máshol is szerveznek csereberéket, és be lehet ezeket rakni gyűjtőkonténerekbe. Nem lomtalanításra valók. A papír, a fémdoboz, az üvegpalack és a műanyag sem, mindaz, ami szelektíven gyűjthető, elhelyezhető, a szelektív gyűjtőedényekbe való. S persze a szerves konyhai hulladék és az állati tetem sem lom. 

Javasolható praktikus megoldások

A szolgáltató a lomtalanítások időpontjaival együtt arról is tájékoztatást ad plakátjain, milyen módon helyezhetők el azok a hulladékok, amiket ilyenkor nem visznek el emberei. 

Lomtalanítás előtt a települési netes közösségi csoportokban érdemes érdeklődni, ki tervezi, hogy megszabadul olyasmitől, amire szükségünk van. Amit így csereberélünk, elajándékozunk, az nem kerül a szemétre. 

A lomtalanításkor kitett kupacok átnézése – azok szétdúlása és hangoskodás nélkül – nem szégyen, hanem környezetvédő megoldás, újrahasznosítás. Persze akkor, ha saját célra keresünk valamit vagy barkácsoláshoz. Minél később kerül valami a szemétbe, annál jobb. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában