Ha tavasz, akkor zöld önképzőkör

2024.02.25. 18:00

Már tudjuk, milyen programokat kínál idén a Bakonyi Zöldkör a tavalyi telt házas évadzárás után

Közzétették a Bakonyi Zöldkör következő három programját. Ezeken az érdeklődők jobban megismerhetik Zirc parkerdejét, együtt készülhetnek egy jó hangulatú ünnep keretében a tavaszi kerti tennivalókra, és fajfelmérésben vehetnek részt kutatókkal egy terepvizsgálaton.

Rimányi Zita

A zirci Pintér-hegyi parkerdő története, a közjóléti és a gazdálkodási funkció abban megjelenő kapcsolata lesz a témája a Bakonyi Zöldkör találkozójának március 8-án, pénteken 17 órától a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának közművelődési termében. A Verga – Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. szakemberei, Szedlák Tibor termelési vezérigazgató-helyettes és Kalincsák Péter örökerdő ágazatvezető tartanak tájékoztatókat. Beszélgethetnek a megjelentek velük és Mészner Viktor túravezetővel. 

A Pintér-hegyi parkerdő Zircen remek kiránduló- és piknikezőhely játszótérrel, fedett közösségi térrel. Emléket állítottak itt a helyiek a mészégetésnek, a bányászatnak 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Bakonyi Zöldkör tavaszköszöntő rendezvényét, a kertbarátok ünnepét április 6-án tartják meg a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban. A részletes programot később teszik közzé.

Május 25-én a pénzesgyőri bioblitzen vehetnek részt együtt a zöldkörösök a Breuer László Oktatóközpont gazdaságában. A bioblitz a fogalom meghatározása szerint egy intenzív biológiai felmérés, amely során többen együtt megpróbálják rögzíteni az összes élő fajt egy kijelölt területen. Tudósok, természettudósok és önkéntesek terepvizsgálatot végeznek, általában 24 órán keresztül. A Breuer László Oktatóközpont bemutatógazdaságában gyógy- és fűszernövénykert, hagyományos gyümölcsös található, legelőjén népes nyájjal találkozhat a látogató. A főépülete egy régi parasztház, amelyben közösségi tér, geológiai gyűjtemény is található.

A Bakonyi Zöldkör egy ökoönképzőkör. Az elmúlt években számos ingyenes rendezvény révén biztosított tájékoztatást hagyományainkról, a természetközeli életmódról. Több termelőlátogatást is szerveztek a sorozat keretében. Tavaly ősszel az évadzáró előadást Mikor komposzt, mikor mulcs? címmel Gyulai Iván ökológus tartotta. Ez volt az első alkalom a zöldkör történetében, hogy olyan sokan jelentkeztek a foglalkozására, hogy a szervezők nem tudtak minden regisztrációt fogadni. Dugig megtelt teremben beszélt a szakember többek közt arról, hogy "Éljen a káosz a kertben, és szeressük a levéltetveket!". Ugyanis magyarázata szerint paránylények végzik a munkát a komposztdombban, a mélymulcsban, ha hagyjuk. Meg is kell persze magunkhoz hívni őket. Ők alkotják a veteményesben az érdekeinket szolgáló személyzetet, ideje jobban megismerni tagjaikat. Ám sokan félreértik őket és emiatt rontják el az említett módszereket, pedig népszerűek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában