Európai egészségbiztosítási kártya

2024.04.14. 10:00

Külföldön is biztonságban – az utazási szezonhoz közeledve ezt jó tudni

Külföldi tartózkodásunk során is előfordulhat, hogy orvosi ellátásra van szükségünk. Ilyen esetekben nyújt segítséget az európai egészségbiztosítási kártya, amely bármelyik kormányablakban egyszerűen és ingyenesen igényelhető, külföldön pedig komoly segítség.

Benkő Péter

A kártya birtokában utazásunk, ideiglenes külföldön tartózkodásunk során az Európai Unió bármelyik tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, az Egyesült Királyságban és Szerbiában vehetjük igénybe az állami egészségügyi ellátást. Ilyenkor ugyanazok a feltételek vonatkoznak ránk, mint az adott országban biztosítással rendelkezőkre.

Külföldön is biztonságot ad az európai egészségbiztosítási kártya
Fotó: Benkő Péter Roland/Napló

Fontos, hogy az európai egészségbiztosítási kártya nem helyettesíti az utasbiztosítást, nem garantál ingyenes szolgáltatásokat. A kártya nem fedezi a költségeinket, ha kifejezetten azzal a céllal utazunk egy másik országba, hogy ott orvosi kezelést vegyünk igénybe.

A határozatlan idejű jogviszonnyal, érvényes taj-számmal rendelkező magánszemély részére legfeljebb 120 hónapra állítható ki a kártya, a határozott idejű jogviszonnyal, érvényes taj-számmal rendelkező magánszemélyek a jogviszony végéig kaphatják meg. Egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezett jogviszonnyal és érvényes taj-számmal rendelkező magánszemélyeknek legfeljebb 6 hónapra állítják ki.

A kártya bármelyik kormányablakban igényelhető, de a kérelmet ügyfélkapun, E-papíron és postai úton is be lehet nyújtani. Az európai egészségbiztosítási kártya ingyenes, csak az elvesztésekor kell igazgatási szolgáltatási díjat fizetni, ha szeretnénk újból igényelni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában