Különleges madár

2024.05.16. 10:55

Erdők mélyén fészkel a védett fekete gólya

A napokban lestem meg egy Somló környéki erdőben a fekete gólya (Ciconia nigra) fészkét, és nagy örömömre szolgált, hogy a művelés alól kivont területen már a fészkén kotlott a madár.

Vasuta Gábor

Ilyenkor tisztes távolságból, nagy nagyítású, állványra szerelhető távcsővel lesem meg a fészket csendesen, minden zajt kerülve, mivel a fekete gólya nagyon érzékeny bármilyen jellegű zavarásra a fészke környékén. A gólya nem véletlenül választotta ki ezt az erdőfoltot, mert a közelében található, régen használt kubikgödrökben időszakos vízborítás szavatolja számára, hogy hüllőkben és kétéltűekben gazdag a terület, amelyek a fő táplálékállatait jelentik. 
Az erdőben álló idős cserfák jó alapot szolgáltatnak a fészek helyéhez. A fekete gólya nagy gonddal választja ki a fészek helyét az erdőben. Az esetek nagy többségében vastag oldalágakra vízszintesen építi meg a fészkét. A kedvező költési adottságok így biztosítottak voltak a faj számára. Ilyen esetben a természetvédelmi hatóságoknak lehetőségük van a termelés, fagyűjtés azonnali szüneteltetésére, hiszen egy hazánkban ritka madárfaj megtelepedéséről van szó. 

Az erdőben álló idős cserfák kiváló alapot szolgáltatnak a fészek helyéhez
Fotó: Ifj.Vasuta Gabor

Fő tápláléka a hal, béka, gyík, gőte és kígyó. Vízi rovarokat, apró emlősöket alkalomadtán zsákmányol. Egy esetben feketególya-fiókák gyűrűzésekor a fészekben több domolykótetemet találtunk. A fiókák felnevelkedése hosszú, és nagyon függ a csapadékmennyiségtől a kirepülésük sikere, éppen ezért évente csak egyszer költ.

A fekete gólya hazánkban fokozottan védett faj, a természetvédelmi értéke 500 000 forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában