szép és egyszerű

2018.07.19. 07:00

Ha éppen esik az eső a szünetben, dekupázsoljunk!

A nyári szünet esős napjain a kreatívabb gyerekekkel dekupázsolhatunk kisebb használati tárgyakat, készíthetünk ajándékokat.

Tóth B. Zsuzsa

A kiürült papírdobozok, konzervdobozok, a csomagolásra használt vastag kartonok és a színes szalvéták minden háztartásban megtalálhatók

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Mindehhez csupán néhány alapanyagra, például mintás papír szalvétára, akrilfestékre, dekupázsragasztóra, konzerves, teás- vagy bonbonosdobozra, egyszerű kartonra van szükségünk. Először a szalvétáról válasszuk le a mintás réteget, a dekupázsolásra váró mintát nagyjából mérjük a kívánt dobozhoz, hogy lássuk, miként fér majd el rajta. A mintát aztán óvatosan tépkedjük körbe. A kezdőknek legjobb, ha fehér hátterű szalvétát választanak, azzal a legegyszerűbb dolgozni.

A kiürült papírdobozok, konzervdobozok, a csomagolásra használt vastag kartonok és a színes szalvéták minden háztartásban megtalálhatók
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A dobozt fessük be fehérre annyi rétegben, amennyi szükséges ahhoz, hogy ne üssön át rajta a felirat. Amikor már jól megszáradt, kenjük be ragasztóval ott, ahova a szalvéta majd kerül. Középről kifelé haladva ragasszuk fel, kézzel, vagy széles ecsettel simítsuk a lehető legsimábbra a szalvétát a dobozon. Ha megszáradt, a ragasztóval kenjük át a felületét, akkor tisztítható réteget kapunk, a doboz letörölhető lesz a későbbiekben.

A gyerekek fantáziája végtelen, csak az egyes fogásokat kell megtanítanunk nekik, és örömmel ügyeskednek. Különféle tartókat, vidám fényképkereteket készíthetnek, amíg ki nem süt a nap
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Egyszerű kartonból például fényképtartót készíthetünk, ekkor jól jöhet a mintás szalvéta, a csipkeszalag és díszítéshez például egy nagyobb gomb is. A képen látható módon díszíthetünk, miután két réteg vastag kartont úgy ragasztottunk egymásra, hogy közéjük középre betehessük majd a fényképet. Ha elkészült, lelakkozhatjuk, hogy tartósabb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában