Dr Mayer Éva a virágok szerelmese

2017.10.01. 08:26

Ha a tyúkhúr virága tíz centis lenne, díjnyertes növény lehetne

Pécs, Veszprém majd Nemesvámos: ezt az útvonalat járta be dr Bésán Jánosné dr Mayer Éva vegyészmérnök, ügyvezető.

Szauer Annamária

Dr Bésán Jánosné dr Mayer Éva saját kertjében

A saját fejlesztésű tápanyagoldat minden magyar kertésznek, növénykedvelő embernek ismerős, tökmagolajat Európa szerte fogyasztják. Két vállalkozás felépítése után, ma már a fiatalok kezébe adta az irányítást. Hogyan építette fel a cégeket, honnan jött az újítás ötlete és mi okoz ma örömet neki, erről kérdeztük otthonában.

Kezdjük a legelején: miért választja valaki a vegyészmérnök pályát? Mi a vonzó benne?

- Mindig érdekelt a kémia, a természettudományos dolog és úgy éreztem a vegyészet elég sok mindenre ad választ.

Hogyan került a veszprémi egyetemre, pécsi lévén?

- Abban az időben ez a képzés nem volt Pécsen, így kerültem Veszprémbe. Tulajdonképpen megszerettem Veszprémet, a hegyes-völgyes bakonyi környezetet, a Balaton közelségét is sokra értékeltem. Mostanra még inkább, akármikor kimegyek a teraszra és látom a hegyeket és azért ez nagyon jó. Soha nem fekszem le anélkül, hogy meg ne nézzem a környezetem, kimegyek akármilyen az idő.

Dr Bésán Jánosné dr Mayer Éva saját kertjében

Mi inspirálta arra, hogy valami újat találjon ki?

- Műtrágyakutatással foglalkoztam, ezen belül is folyékony műtrágyák gyártástechnológiájával, analitikájával. Mindig nagyon érdekelt a növényi válasz a tápanyagokra. Mi mindent meg tudunk csinálni laboratóriumban, de az igazán érdekes, hogy erre a növények miként reagálnak, válaszolnak. Mindig közel álltak hozzám a virágok, a dísznövények: ha ezeknek a tápanyagigényét vizsgáljuk az ember rájön, hogy mindegyik másféle arányú tápelemet kíván és ebből kiindulva hoztuk létre a saját tápoldatunkat. Ez oldat lévén könnyen kezelhető, tápelem tartalma illeszkedik a különféle növényekhez, ezért van többféle összetétel.

A sikerben az is közrejátszott, hogy 1983-ban még nem volt hasonló termék a piacon, mi 1984-ben kezdtük el árusítani. Akik akkor megszerették, ma is ezt vásárolják a hatalmas kínálat ellenére.

Végül ez hozta az áttörést, az első sikert.

- Igen, ez még az intézet keretein belül volt, majd a férjem átvette vállalkozóként. Ma már vejem és lányom vezette, családi alapon szervezett kft. végzi a tápoldatok gyártását.

Hogyan lehet a mai világban, erős versenyben fennmaradni a piacon? Már nemcsak az emberekénél, hanem a nagyüzemi használóknál is el kell érni, hogy vásároljanak.

- Korrektség kell hozzá: ebben a tápanyagban, amit mondunk, az benne van, a növényi válasz mindig megfelelő. A partnerekkel való kapcsolattartás – amit szintén nagyon fontosnak érzek – ezeknek az együttes eredménye, hogy megvan a bizalom a vevőkben. Ezen felül a lányom nagyon sok ismertető cikket ír különböző szakmai újságokba, lapokba. Mindenhol ott vannak, a Virágos Magyarországért mozgalomban is.

Mi volt a nehézség egy saját vállalkozás felépítésében?

- Tulajdonképpen az, hogy a teljes életét rátette az ember, mert biztosan eltelt 10 év úgy hogy nem volt szabadság. Előfordult, hogy éjjel kettőkor állt meg a szállítóautó a ház előtt. Gyakorlatilag azzal a mozdulattal, hogy lefeküdtél kellhettél is fel. Kiindult egy garázsból, majd egy családi ház pincéjéből és két év múlva meg kellett építeni az üzemet, azóta több raktár is épült hozzá. Lépésről lépésre haladtunk.

Volt valami ami meglepő az üzleti, akár a vegyészmérnöki részén?

- Akkoriban nagyon sokan azt mondták, ha a piac nyílik és bejönnek a nyugati áruk, nem valószínű, hogy megmarad a termék. Akkor is azt mondtam: szó sincs róla, mert azok a felhasználók, akik megismerték és megszerették a mi termékünket, továbbra is azt fogják használni. Az emberek, akik például Ausztriában utazva látták , hogy ott milyen szépen virágzik minden, szeretnék ha saját környezetük is ilyen legyen. Ez tulajdonképpen be is jött. Én azt gondolom, hogy becsületesen nagyon sok munkával talpon lehet maradni. Ehhez kellett az is, hogy a családom minden tagjával összefogtunk.

A második komolyabb vállalkozás alapja a tökmagolaj, ami 1989-ben indult. Miért vágtak bele ebbe is?

- Egy ausztriai tanulmányúton találkoztam először a héj-nélküli tökmaggal, Magyarországon akkor még nem volt nagyon ismert. Azóta sikerült elterjesztetni a termesztését olyannyira, hogy az elmúlt évben nagy túltermelés volt. A hazai tökmagból kezdetben Ausztriában sajtoltattuk a tökmagolajat. Ebbe az üzletbe fiam majd menyem kapcsolódott be és az i-re már ők tették fel a pontot, amikor megvalósították a tökmagolaj sajtolást a Nemesvámoson felépített új üzemben. A minőségnek kell állandónak lenni, és persze legyen finom is. Alapanyag, az eljárás és a dolgozók hozzáállása, szakértelme, ami nagyon lényeges, és garantálja a kiváló minőséget.

Mi kell egy liter tökmagolaj előállításához?

- 2,5 kilogramm héj-nélküli tökmag, ez körülbelül 13 ezer szem tökmag. Ennek minden értékes alkotója benne van az 1 liter olajban, ez valóban egy gyógyélelmiszer.

Nemzetközileg is nagy híre van.

- Igen, Nagy-Britanniába, Lengyelországba, Ausztriába, Szlovákiába, Szlovéniába, Bulgáriába is szállítottunk már és most van előkészítésre vár az arab piac. Kicsit féltünk tőle, de nem kívántak semmit olyat, amit ne tudnánk teljesíteni

Emellett volt két gyerek is.

- Már nagyobbak voltak, amikor ezt kezdtük. Alapvetően nem zúgolódtak, egy kicsit játéknak is vették. Volt, hogy palackcímkézési versenyeket rendeztünk velük együtt. Mostanra átvették a céget.

Gondolom ez cél is volt, hogy továbbvigyék?

- Abban az időben még nem mertük volna az ő életüket is rátenni, ha ők nem ezt választják, akkor mi nem erőltettük volna, de örülünk neki, hogy viszik tovább. Ez a sorsnak egy nagy adománya.

Veszprém után, hogyan kerültek Nemesvámosra?

- Veszprémben próbáltunk először telephelyet szerezni a gyártáshoz, de ott sokkal drágább volt minden. Ez a ház félig kész volt, nagy alapterületű pincével. Kellemesek voltak abban az időben az adózási feltételek, ezt is számításba vettük és itt volt lehetőség arra, hogy zöldmezős beruházással továbblépjünk. A mi üzemünk volt az első, ami itt Nemesvámoson megépült, azóta szinte egy ipari park létesült köré.

Az ember kimegy, lát egy gyönyörű kertet, rengeteg virágot. Ez már a fő tevékenység vagy hobbiként van meg?

- Ez hobbi, nekem mindig kellett, hogy növények legyenek körülöttem, városban erre kevés lehetőség volt. A kaktuszaimat is Veszprémből hoztam magammal. Sajnos mi nem sportolunk, ami nagy baj, de a kertészkedéssel a napi mozgást megvan. Emellett hihetetlen gyorsan meg lehet szabadulni az idegességtől a virágok között.

A kertészkedéssel a napi mozgást megvan

Folyamatosan nőtt a növények száma, bár ma már nem érzem azt, ha meglátok egy növényt, az nekem kell, hanem megpróbálom most már rendszerbe tenni a meglévőket.

Van kedvenc növény?

- Nincs, mindig ami virágzik. Mindegyik szép. Ha megnézzük a tyúkhúrt, a kerti gaznak a virágát nagyítóval, az valami fantasztikus. Benne van minden, ha tíz centis lenne, díjnyertes növény lehetne.

 Dr Bésán Jánosné dr Mayer Éva diplomás vegyészmérnök, ma már nyugdíjasként saját kertjének szépítésével van elfoglalva. Ő fejlesztette ki az egyik leghíresebb növényi tápanyagoldatot korábbi munkahelyén a NEVIKI-ben munkatársaival, és a tökmagolaj készítésben is úttörőnek számít. Utóbbi termék 2016-ban megkapta a Magyar Konyha „Az év termelője” díját. Két gyermek édesanyja és öt gyermek nagymamája.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!