Vízimalmok nyomában

2017.11.08. 10:15

Turisztikai attrakciót építenének a község különleges múltjára

Polgár Tibor

Szépen forog a felújított Bögi-malom kereke Fotó: Polgár Tibor

Egy település közigazgatási határain belül hajdanán Pápateszéren volt megtalálható a legtöbb vízimalom az országban. Ennek emlékére idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal vízimalmos napokat szerveztek a községben.A falu különleges fekvése, többek között a három patak által biztosított megfelelő és állandó vízfolyás tette lehetővé, hogy a 18-19. században jelentős vízimalomipar jött létre Pápateszéren és környékén. Összesen 25 vízimalmot építettek itt, ezekből tíz még áll, vagy jól láthatóak az épület maradványai, a többi szinte teljesen eltűnt. A múltnak erre a szeletére, különleges örökségére szeretnének fel- építeni a helyiek egyfajta természetismereti, turisztikai attrakciót – tudtuk meg Völfinger Bélától, Pápateszér polgármesterétől. Ezen célt szolgálta a Pápateszéri vízimalmos napok megszervezése, mely egyebek mellett malomtulajdonosok találkozóját, malomtúrát, a malom társasjátékhoz kapcsolódó bajnokságot, illetve a témához illő kiállítást foglalt magában.- A 25 pápateszéri malomnak mind ismerjük a pontos helyét.

Szépen forog a felújított Bögi-malom kereke Fotó: Polgár Tibor

Azoknak is, amik már eltűntek, ugyanis GPS-koordináták alapján sikerült meghatározni a területüket. A mostani malomtúra során a közel 60 résztvevőnek tíz olyan állomást kellett felkeresnie, ami pápateszéri malomhoz kapcsolódik. Később ebbe mind a 25 helyszínt szeretnénk majd bevonni, illetve tervezzük egy ehhez kapcsolódó telefonos applikáció ki-építését, egy túrahálózat ki-alakítását – nyilatkozta a Naplónak Völfinger Béla. A polgármester megjegyezte, a negyedszáz helyszínt egy nap alatt nem lehet bejárni, azonban az elképzelés érezhetően elnyerte a túrázás, természetjárás iránt érdeklődők tetszését.A malom társasjáték bajnokát három kategóriában kereső Malom-kupára mintegy 40-en neveztek, és a rendezvény többi programja – mint például a Reflex Környezetvédő Egyesület kiállítása és a felújított Bögi-malom megtekintése – is sokakat vonzott. Nem véletlen, hogy a szervezők már a Pápateszéri vízimalmos napok kibővítésén gondolkodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!