Díjnyertes méhész

2017.12.20. 07:30

Patyi Attila akácmézét arany fokozatúra értékelték

Az év méze elismerésben részesült Patyi Attila tapolcafői méhész, a Tapolcafői Kertbarátkör Közhasznú Egyesület tagja.

Polgár Tibor

A X. Gyulai Méz és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál keretében a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület, valamint az Országos Magyar Méhészeti Egyesület pályázatot írt ki keres-kedelmi forgalomban lévő és kistermelői mézek számára Az év kiváló magyar méze 2017 cím elnyerésére – tájékoztatta a Naplót Somogyi Zoltán, a Tapolcafői Kertbarátkör elnöke. A termelők összesen kilenc kategóriába (akácméz, virágméz, repceméz, hársméz, napraforgóméz, egyéb fajtamézek, lépes mézek, magvas-mézes készítmények, krémmézek) nevezhették be produktumaikat.

Patyi Attila tapolcafői méhész rangos elismerést vehetett át Fotó: Patyiné Banai Anita

- Az ünnepélyes eredményhirdetést az idei gyulai méz- és mézeskalács-fesztiválon tartották. Patyi Attila méze akác kategóriában harmadik helyezett lett, egyúttal Az év méze elismerésben részesült. A nevezés során fajtánként három félkilós mintát kellett beküldeni eredeti, címkézett csomagolásban, ebből egy az úgynevezett érzékszervi zsűrizésre, egy a csúcszsűrizésre, egy pedig ellenmintaként szolgált – mutatott rá Somogyi Zoltán.

Mint mondta, a versenyre az ország 110 településéről, 35 különböző fajtájú mézből érkeztek minták. – 140 méhészetből összesen 352 mintát bírált el a zsűri, ami rekordnak számít a verseny történetében. A bírálat során több tényezőt vettek figyelembe, például a színt, az illatot, a víztartalmat, az íz- és a termelési tisztaságot, illetve a csomagolást. A Békés Megyei Méhész Egyesület által meghirdetett Az év kiváló magyar méze 2017 verseny értékelése alapján Patyi Attila akácméze arany fokozatú elismerésben részesült, és az arany fokozatú mézek közül harmadik helyezést ért el. Ezáltal pedig Patyi Attila jogosult arra, hogy 2018-ban a mézét olyan matricával lássa el, amely igazolja a versenyen kiérdemelt fokozatot a vásárlók felé. A tapolcafői kertbarátok rendkívül büszkék Attilára – jegyezte meg mosolyogva Somogyi Zoltán.

Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke az idei versennyel kapcsolatban az MTI-nek elárulta, első körben Gyulán zsűrizték a mézeket, ahol 86 mintát választottak ki, ezeket laboratóriumi vizsgálatnak is alávetettek. Ezen egyebek mellett

a fruktóz-glükóz arányt és a pollentartalmat is elemezték. A második körös zsűrizésen Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke is részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!