Történelmi év volt a tavalyi

2018.01.04. 07:50

Még soha nem tudott ilyen hatékonyan élni a lehetőségeivel Sümeg

 Végh László polgármester szerint a magunk mögött hagyott esztendőt valóban teljesen indokolt „történelmi jelentőségűnek” nevezni a városban.

Tóth B. Zuzsa

Végh László szerint talán még soha nem jutott ennyi kedvező lehetőséghez a város, mint a tavalyi évben Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Sümeg talán még soha nem jutott ennyi kedvező lehetőséghez, az pedig teljesen biztos, hogy eddig soha nem tudott ilyen hatékonyan élni a lehetőségeivel. Sümeg, a Pannon táj szíve, ezt eddig is sokan tudták, mint ahogy azt is, hogy páratlan adottságokkal van megáldva, és ezek lehetővé teszik számára, hogy a magyar idegenforgalom fellegvára legyen szó szerint is. 2015-ben a Ramassetter-tervben fogalmaztam meg a város fejlődésének irányát a 2020-ig terjedő időszakra. Képviselőtársaimmal együtt fő feladatnak a város iparosítását, munkahelyek teremtését tartottuk, illetve a turizmus további fejlesztését. Fő hangsúllyal a belvároson. 2016 októberében tettük le az alapkövét a habüveggyárnak. Nagy öröm, és már a 2017-es év eredménye, hogy áll az egyik csarnok, a berendezések megérkeztek, részben be is szerelték őket.

A beruházó szerint áprilisban készen áll a gyár a próbaüzemre. Március elején nyitottuk meg egy nagy, mezőgazdasági gépek importjával és értékesítésével foglalkozó cég nyugat-magyarországi központját, amely azóta egyre jobban teljesít, és vonzza a gazdálkodókat a Dunántúlról. A május hozta meg a pályázatok tekintetében a nagy áttörést: kétéves megfeszített munkánk gyümölcseként városfejlesztési álmaink a valósággá válás küszöbéhez érkeztek. A nyertes pályázatok, immár bőven kétmilliárd forint feletti támogatási összeggel biztosítják, hogy az ipari park fejlesztése révén újabb termelőüzem jöjjön a városba. Az erre vonatkozó szerződést karácsony előtt aláírtam a vállalkozóval. Pályázataink jó része a belváros idegenforgalmának megerősítéséről szólnak, illetve a Mogyorós domb valódi bekapcsolásáról a turisztikai vérkeringésbe.

Természetesen a lakosság jobb egészségügyi ellátása is helyet kapott a fejlesztések között. A sümegiek már láthatják, hogy a kórház régi portaépülete helyén kinőtt a földből az új egészségházunk, és nemrégiben jelenthette be a járóbeteg-szakrendelőnk, hogy 178 millió forintból újulhatnak meg az intézmény eszközei. Beleértve egy új, korszerű röntgenkészüléket és mammográfiás készüléket – sorolta a sümegi polgármester. Hozzátette, hogy jövőre megoldódik az Árpád utca és a Petőfi utca csapadékvíz-elvezetése, a parkolók kialakítása.

- Van már olyan pályázat is, melyet nemcsak megnyertünk 2017-ben, de be is fejeztük a beruházást. Decemberben átadtuk a Sümegi Közszolgáltató Kft. nagyszerű munkájának eredményeképpen a Családsegítő Szolgálat korszerű épületét. Sümegen jól tudjuk, hogy mindenért meg kell küzdenünk, de állunk elébe! – nyilatkozta Végh László.

Az elmúlt évet értékelve szólt még a legnagyobb gondról, az orvoshiányról a háziorvosi alapellátásban.

- Rajtunk kívül álló okok miatt állt elő ez a nehéz helyzet. Nem siránkozunk ezen, hanem gyors és hathatósnak ígérkező megoldást dolgoztunk ki. A máshol is kínált kedvezmények mellett még ötmillió forintos praxiskezdési támogatást kínálunk a letelepedni szándékozó háziorvosoknak. Az ifjúság nevelése, oktatása és lehetőség szerint a városban tartása szintén alapvető célunk. A közösségi főiskola 2017 szeptemberétől működik. Egyre többen látják, hogy Sümegen a felsőoktatás gyökeret vert, és a város várja azokat, akik használható diplomát akarnak szerezni úgy, hogy közben dolgoznak, de nem akarnak sem pénzt, sem időt szánni erre, ha már egyszer Sümeg közelében laknak. A 2017-es év során zajló előkészítő tárgyalások eredménye lehet az is, hogy nagy valószínűséggel már idén szeptemberben elindulhat a szakképzés Sümegen, ami szintén igazi áttörés a város és vonzáskörzete számára – hangsúlyozta a polgármester. Említést tett az utak, járdák állapotáról is.

Végh László szerint talán még soha nem jutott ennyi kedvező lehetőséghez a város, mint a tavalyi évben Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A városi költségvetésből ezekre általában minden eddigi önkormányzat csak szűkös kereteket tudott biztosítani. Mi az elmúlt évben, maximálisan odafigyelve a lakossági igényekre, leaszfaltoztattuk az Apponyi utcát és a Szőlőskert utca fontos szakaszát, de a 84-es út melletti járdaszakasz is elkészült. Lehetne sorolni az apróbb fejlesztéseket, amelyek adott esetben néhány százezer forintba kerültek csak, de a sümegi emberek komfortérzetét és biztonságát szolgálják, ezért nagyon fontosak, mint például a sebességkorlátozó tábla a 84-es út és a Tóth Tivadar utca kereszteződésénél vagy a tükrök a Ramassetter utcánál és a Jéggyárnál.

A rendezvényeink évről évre nagyobb tömegeket vonzanak, mint a tavaszi Gesztenyevirág Fesztivál, a július végi Jakab Napok vagy a 2017-ben először megrendezett Sümegi Kisfaludy Szüret. Olyan rendezvények voltak nálunk, mint a sümegi Kossuth-díjasokkal fémjelzett múzeumok éjszakája, vagy nemrég a szintén Kossuth-díjas és sümegi neoavantgárd alkotóművész, Tot Endre táblaavatása és estje. A rendezvényfolyam méltó lezárása volt az adventi forgatagunk, ahol a jégpályát is átadtuk a sümegieknek.

A magunk mögött hagyott év valóban az áttörés éve volt, vagy olyan, mint a sümegi vadgesztenyék rügypattanása. Néhány virág már elő is bújt, de a 2017-es erőgyűjtés után idén és jövőre fog ámulatba ejteni mindenkit, minket sümegieket és az idelátogatókat egyaránt a csodás virágba borulás!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!