Nem árt, ha tájékozódunk

2018.05.09. 07:00

Lakástakarék – Lehetnek különbségek az egyes konstrukciók között

Szerződéskötés előtt érdemes tájékozódni a piacon, mert a különböző konstrukciók költségeiben akár ötszörös különbség is lehet.

Molnár Sándor

Nemcsak vásárlásra, hanem lakásbővítésre, lakáskorszerűsítésre és a meglévő lakáshitel-tartozás csökkentésére vagy kiegyenlítésére is alkalmasak a lakástakarék-szerződések Illusztráció: Molnár Sándor

A legmagasabb, több mint 10 százalékos hozamot a négyéves futamidejű konstrukciók biztosítják. A legalacsonyabb hozam a tízévesé, de ennél jár a legnagyobb összegű állami támogatás.

A lakáscélú megtakarítások közül az egyik legjobb megoldást a lakástakarék-konstrukciók jelentik, legyen szó lakásvásárlásról, lakásfelújításról vagy akár a lakáshitel-tartozás mérsékléséről. A lakástakarék-konstrukciók az évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami támogatás révén 10 százalék feletti hozamot biztosíthatnak. Ezzel pedig a teljes befektetési piacon az egyik legjobbak közé tartoznak. Az állami támogatás maximalizálása érdekében havi 20 ezer forintos megtakarítást érdemes vállalni – írja a BankRáció.hu.

Jelenleg a piacon négy szolgáltató lakástakarék-konstrukciói közül lehet válogatni. A legrövidebb futamidejű szerződések négyévesek, a leghosszabbak 10 évesek. A portál legfrissebb összeállítása szerint a négyéves lakástakarékoknál a hozzam 10-12 százalék is lehet, a teljes megtakarított összeg pedig 1,2-1,3 millió forintra rúg. A 10 éveseknél az éves hozam 4-5 százalék, összesen pedig 3,1-3,3 millió forintot lehet megtakarítani. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakástakarék-konstrukciók segítségével a megtakarítási időszak után fix törlesztőrészletű lakáshitelt is fel lehet venni. Azt is hozzátette, hogy nemcsak vásárlásra, hanem lakásbővítésre, lakáskorszerűsítésre és a meglévő lakáshitel-tartozás csökkentésére vagy kiegyenlítésére is alkalmasak a lakástakarék-szerződések.

Nemcsak vásárlásra, hanem lakásbővítésre, lakáskorszerűsítésre és a meglévő lakáshitel-tartozás csökkentésére vagy kiegyenlítésére is alkalmasak a lakástakarék-szerződések Illusztráció: Molnár Sándor

Trencsán Erika arra is rámutatott, hogy a lakástakarék-konstrukciók módosíthatóak, például meg lehet hosszabbítani ezeket.

- Így, aki például eredetileg négyéves futamidejű szerződést kötött, de a lejáratkor nem tudja lakáscélra felhasználni, az meghosszabbíthatja a takarékoskodási időszakot – fogalmazott a szakember. Bár az állami támogatás miatt elég szigorú előírások vonatkoznak a lakástakarék-szerződésekre, azért a piaci szereplők ajánlatai között lehetnek különbségek. Például a szerződéskötési díj eltérő lehet, vannak szolgáltatók, amelyek ezt például teljes mértékben elengedik.

Április végén volt olyan négyéves lakástakarék-konstrukció, amelynél a teljes költség mindössze közel hétezer forint volt. Akadt azonban olyan is, amelynél ennek az ötszöröse, több mint 35 ezer forint, ami az éves maximális állami támogatás fele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!