A megszokott színvonallal várják a látogatókat

2018.05.25. 15:44

Megnyitották az idei Pápai Agrárexpót

A zuhogó eső sem moshatja el a 22. Pápai Agrárexpót. Sőt, a megnyitó ünnepség több szónoka is örömmel fogadta a magyar földre hulló égi áldást, hiszen a májusi eső aranyat ér.

Laskovics Márió

22. alkalommal rendezik meg hétvégén a Pápai Agrárexpót, a Nyugat-Dunántúl legjelentősebb mezőgazdasági szakkiállítását és vásárát. A rendre tízezernél több látogatót vonzó rendezvény nyitónapján a főszervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködési megállapodást írt alá a növényvédőszer-gyártókat és -forgalmazókat tömörítő Magyar Növényvédelmi Szövetséggel.

A Sportcsarnok mögött felállított rendezvénysátorban tartott ünnepélyes megnyitón Unger Tamás, Pápa alpolgármestere felidézte a rendezvény előéletét, ami ma már, mint mondta, egy komplex, háromnapos „brand” szakmai, ugyanakkor élményközpontú kiállítással, látványos bemutatókkal, tapasztalatcserével, kulináris élményekkel, gyermekprogramokkal. A pápai május elképzelhetetlen nélküle. Kiemelte, a megyében sehol másutt nem központosul annyira a mezőgazdaság és az arra épülő feldolgozóipar, mint Pápán és járásában. A fő támogató helyi önkormányzat nevében megjegyezte, kitűnő gazdára talált az AgrárExpo.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke felidézte, a térség és az ágazat kiemelt jelentőségű rendezvénye anno a Veszprém megyei Agrárkamara szervezésében indult el, majd Pápa város vette a szárnyai alá, harmadik éve pedig ismét a kamara szervezi. Kiemelte, a következő évek legfontosabb feladata a magyar termőföld magyar kézben tartása. Ennek feltétele, hogy a gazdálkodók hosszú távon eredményt, egzisztenciát, biztonságot lássanak az ágazatban, nyitottak legyenek a versenyképességre, a hatékonyságra, az újdonságokra.

 

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke úgy fogalmazott, a megye gazdatársadalma erős összefogásban működik, köszönhetően a NAK és a kormány szoros együttműködésének.

– Egyet akarunk: a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva előrehaladni valamennyiünk, a siker érdekében – tette hozzá.

Nagy István agrárminiszter elmondta, a gazdák befektetési szándéka kellő optimizmussal tölti el. A legfontosabb, hogy minden intézkedésnek az együttes hatékonyság-növelés célját kell szolgálnia. Előrevetítette, hogy megszüntetnék az osztatlan közös tulajdont, középpontba helyeznék az öntözést, a vízgazdálkodást, valamint a tudásátadást, a fiatalok szakmába vonását. Nyomatékosította: sikeres vidék nélkül nincs sikeres Magyarország.

A megnyitó díjak átadásával ért véget. Pápa Város díját a Böllér Bélfeldolgozó Kft., a NAK díját a Solar Electric Kft., a Veszprém Megyei Önkormányzat különdíját a Bakonyerdő Zrt., a gépkiállítói díjat a Venta Agritech Kft., az állat kiállítói díjat az Imár Bt., az élelmiszeripari kiállítói díjat a Taravis Kft., az innováció díjat a Negyedi Bt., a vásári nagydíjat pedig a Dorker Kft. vehette át.

Délután mezőgazdasági gépek bemutatója, illetve Nyugat-magyarországi Agrárfórum várta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!