olaszrizling és kéknyelű

2018.06.21. 14:00

Tarolt Veszprém megye az országos bormustrán

Az olaszrizlingek közül a balatonfüredi Figula Pincészet 2015-ös Lőcze Olaszrizlingje, az egyéb fehérborok csoportjában pedig a Balaton-felvidéki Dobosi Pincészet 2016-os Bio Kéknyelűje nyerte el „Az Országház Bora” címet a közelmúltban. Mindegyik a Balatonfüred-Csopak borvidéről származik.

Kovács Erika

A Dobosi család, Győző (balról) Dániel és Bálint az Országház Borával

Csopaki hároméves olaszrizling nyert

Az országos bormustrára nyolc meghirdetett kategóriában idén már 160 tétel érkezett be, 17 történelmi magyar borvidék összesen 90 termelőjétől.

A Dobosi család, Győző (balról), Dániel és Bálint az Országház Borával

A Figula Pincészettől egy csopaki hároméves olaszrizling nyert a Lőcze-dombról. A győztes bor jellemzőiről Figula János elmondta, az ültetvény Csopak és Paloznak között található, vörösföldön, mely bauxitban és ásványokban gazdag terület. A győztes bor buja, mediterrán hangulatú, déligyümölcsös jegyeket hordoz.

Figula János felidézte, nem az első alkalom, amikor győztesen kerül ki a tőlük származó bor rangos versenyen. Nemrég kiemelt száraz fehérborok kategóriájában nagy aranyérmes és „A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2018” kitüntető cím nyertese lett pincészetükből a 2015-ös évjáratú Száka Olaszrizling.

Bízni kell a régi magyar fajtákban

Londonban a múlt héten a Decanteren, mely a világ legnagyobb borversenye, a százból 97 pontot kapott a Köves nevű olaszrizling-szürkebarát cuvée 2016-ból. Ezzel platinaérmet nyertek, amit a verseny történetében száraz fehérborral még senki nem ért el Magyarországról. – Nem csak világfajtákkal lehet elérni előkelő helyezéseket versenyeken, hanem saját fajtáinkkal is – jegyezte meg Figula János. Úgy mondta, bízni kell a régi magyar fajtákban, a kiváló helyi adottságokban, és természetesen a sikerekben alapvető szerepe van a jó borásznak.

- Győztesen került ki az Országház Bora versenyen az egyéb fehérborok kategóriában a 2016-os Bio Kéknyelű, mely agyagos-mészköves ültetvényről származik, és érett gyümölcsös jegyeket, finom virágillatot hordoz, melyekhez szép savas íz társul – mondta Dobosi Győző, a pincészet tulajdonosa. Arra is nagyon büszkék, hogy nyolc kategóriából kettő bor is a kitűnő termőhelyi adottságokkal rendelkező Balatonfüred–Csopak borvidékről került első helyre.

Hozzátette, pincészetük mostani győztes bora nemrég a londoni világversenyen, ahol több mint 17 ezer fajtát mutattak be, 90 pontot kapott a százból, amit nagy elismerésnek tartanak.

Van jelene a magyar borászatnak, akár külföldi, akár hazai versenyeken, amelyeken ők olyan magyar borral nyertek, mely a világpiacon még nem annyira felkapott – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!