utánajártunk

2018.07.24. 17:30

Ezekkel a költségekkel kell számolnod, ha veszprémi egyetemista leszel

Úgy érzed sikerült a felvételi és te is veszprémi egyetemista leszel? Utánajártunk idén mennyit kell havonta fizetned a kollégiumért, az albérletért, a közlekedését és a könyvtárért.

Szauer Annamária

Kollégiumok

Aki szeretné olcsóbban megúszni a lakhatás költségeit, mindképp kollégiumba költözzön. Egyrészt jóval olcsóbb, mint az albérlet, másrészt a rezsiköltséget is tartalmazza az ár. Az egyetem oldalán azt is közzétették Veszprémben milyen lehetőségek vannak erre:

Hotel Magister

A négyszintes kollégium az egyetem felső kampuszán a Diákcentrum mögötti területen, az O, M és N épületnél helyezkedik el. A hallgatok itt kétágyas szobákban lakhatnak, amihez minikonyha és fürdőszoba is tartozik.

Egy kétágyas szoba állami ösztöndíjasként havonta 18.000, önköltségesként 29.650 forintba kerül.

Központi Kollégium

Az ötemeletes kollégium az Egyetem városrész szívében található. A két-három fős szobákhoz egy előtér, mosdó, televízió és hűtő tartozik. Emeleteként közös fürdőszobát, konyhát alakítottak ki.

Havonta állami ösztöndíjasként 14.500, önköltségesként 26.150 forintba kerül a bérlés.

Nereus Kollégium

Az egyetem igyekszik kihasználni a Balaton közelségét, ezért Balatonalmádiban is létesített egy kollégiumot. A szobák 2-3 ágyasak, fürdőszobával felszereltek. Rengeteg sportolási lehetőség várja a hallgatókat a korcsolyázástól az evezésig.

Várfok Kollégium

Akinek nem gond a gyaloglás, de fontos a panoráma, az megtalálta az ideális helyet. Az épület a város fölé magasodva csodás látványt biztosít az év minden napján, viszont tömegközlekedéssel nem közelíthető meg. A kollégium két emeletén kettő-öt ágyas szobák találhatóak, saját és közös fürdőszobával, zuhanyzóval.

Jedlik Ányos Szakkollégium

Ez az egyetem legkisebb, mindössze 58 férőhelyes kollégiuma. Két-három ágyas szobákkal, a számítógépteremben külön mérnöki és informatikai munkaállomással várja a kutatni vágyókat.

Az utóbb felsorolt három kollégium díja az állami ösztöndíjasoknak havonta egységesen 12.000, az önköltséges hallgatóknak 23.650 forint.

Albérletek

Ha valaki nem szeretne kollégiumba menni, alternatívaként választhatja az albérletet. Mivel ennek a bérleti díja magasabb és rezsiköltséggel is jár, érdemes lakótársakkal osztozni az ingatlanon. Aki teheti, minél előbb csapjon le a kínálatra, mert a felvételi ponthatárok kihirdetése után valószínűleg emelkedni fognak az árak.

A legolcsóbb veszprémi albérleti díjak hetvenezer forintnál kezdődnek, de ezek nagyrészt a kampuszoktól és a belvárostól távolabb találhatók. A város központja felé haladva emelkednek az árak, a belvárosban átlagosan százhúszezer forint körül bérelhetünk egy kétszobás, bútorozott lakást. Az egyetemhez közeli utcákban százharminc- és százötvenezer forint az ugyanekkora lakások bérleti díja. Persze az árak az egyéni igényektől is függenek, az Óváros téren egy felújított, három és félszobás lakásért 321 899 forintot is kifizethetünk egy hónapra. – tudtuk meg az ingatlan.com hirdetéseiből.

Közlekedés

Előre felkészülhetünk rá, hogy veszprémi egyetemistaként a legtöbbet a négyes, hatos és nyolcas buszon fogjuk az időnket tölteni. A 4-es helyijáratot már a városba érkezés első pillanattól használatba vehetjük, mivel ennek az útvonalán található a vasút- és az autóbuszállomás is.

Forrás: www.vp-menetrend.atw.hu

A havi tanulói bérelthez 2350, félhavi bérlethez 1450, a negyedéves bérlethez 6700 forintért juthatunk hozzá. A vonaljegy elővételben 250, a járművön 330 forint. Napijegyet is vehetünk, ez 1100 forintba kerül.

Azoknak, akik a busz helyett az autót választják, érdemes figyelembe venni a parkolási zónákat, mert ezzel sokat spórolhatnak. Veszprémben három zóna, piros, sárga és zöld van kijelölve. A sárgában 100, a zöldben 200, a pirosban 320 forint egy óra. – tudtuk meg a vkszrt.hu oldalról. A parkolási díjnál számítsunk arra, hogy az egyetemen egy tanóra nem negyvenöt, hanem kilencven perces.

Parkolási zónák Veszprémben Forrás: vkszrt.hu

Könyvtárak

Habár manapság sok minden elérhető digitálisan és megvásárolható a neten, az egyetemi jegyzetköltségek így is az egekbe rúghatnak. Nem véletlen, hogy a hallgatói léthez ma is elengedhetetlenül hozzátartoznak a könyvtárak.

A veszprémi egyetem könyvtárát ingyenesen igénybe vehetik a nappali tagozatos hallgatóknak, oktatók, dolgozók vagy tiszteletbeli tagok. A szakmai könyvekkel szintén jól felszelt Eötvös Károly Megyei Könyvtárban a 16 év feletti diákok 1200 forint éves díj ellenében iratkozhatnak be. Ezért cserébe nem csak hétköznap, de szombaton is nyitva van a látogatók előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!