Összehangolt fejlesztések

2018.08.07. 17:30

Átgondolják a régen bezárt szállodák újranyitásának lehetőségét

Folyamatosan növekvő idegenforgalom, fejlesztések, közlekedésirányítás, hogy a falu élhető legyen helyieknek, vendégeknek egyaránt.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly / Napló

Így összegezte az előttük álló kilátásokat és feladatokat Tósoki Imre, az 1400 lakosú Tihany polgármestere, a Városok, Falvak Szövetsége alelnöke. Elképzeléseiket valamennyi érintettel együtt, összhangban szeretnék megvalósítani. Nincs egyszerű a dolga a világ legszebb faluja címre pályázó település elöljárójának. Legalább is, ami a kilátásokat illeti, jó esélye kínálkozik erre a kitüntető címre a községnek. 2014-ben már bizonyítottak, akkor elnyerték az Európa legszebb felújított faluja díjat, amit Svájcban adtak át a polgármesternek, és erre tudomása szerint a volt szocialista országok települései közül még nem volt példa. Minderről Tósoki Imre beszél, aki úgy mondja, egy gyöngyszem élén napjai jellemzően kemény munkával telnek.

– Sokszor az az érzésem, hogy a világ összes turistája nálunk van, kínál hellyel Tósoki Imre, egy 16 tagú stáb élén, hivatalában. Szinte hihetetlen, hogy ennyien képesek kézben tartani a gyeplőt. A tihanyi polgármester hozzáfűzi, az együttműködésben nagy energia rejlik. Fejlesztési terveiket összhangban állítják össze mások mellett a bencés apátsággal, a Baharttal, a nemzeti parkkal és a közútkezelővel. Nyári rendezvényeiken a forgalomirányításnak, így több helyen az egyirányúsításnak alapvető jelentősége van a forgalom kezelésében. Ezzel átjárhatóbb, szellősebb a közlekedés, és a parkolás is rendezettebb, utóbbi esetében korábban egy év alatt mintegy 50 milliós, tavaly 110 milliós bevételt könyveltek el.

Egyre több vendég keresi fel a gyönyörű falut, tavaly, a főszezonban az egy évvel korábbihoz képest a 125 ezer látogatóval, 11 százalékkal nőtt a forgalmuk. A Bahart Zrt. tavaly augusztusban köszöntötte egymilliomodik utasát, idén viszont már júliusban. A szálláshelyek megtelnek, újat nem lehet találni, így újragondolják a rég bezárt szállodák kinyitását, amelyről az egyik hotel tulajdonosával már egyeztetnek.

Tósoki Imre tihanyi polgármester a fejlesztések mellett a természeti környezet védelmét is fontos feladatának tekinti
Fotó: Balogh Ákos / Napló

 

A helyzet kezelésére a nemzeti turisztikai célokhoz illeszkedve még 2013-ban hosszú távú fejlesztési stratégiát állítottak össze a következő 20-25 évre, amit pályázatokkal szeretnének megvalósítani. Eszerint a jövőben átalakítják a közlekedést, két központi fogadókaput alakítanak ki, egyet a révnél, a másikat a 71-es út mellett, a már meglévő murvás parkolónál. Céljuk az, hogy a vendégek itt leteszik autóikat, és elektromos buszokkal szállítják őket a faluba. A parkolók a tarifák átrendezése után megmaradnak. Ezzel nemcsak a forgalmat csökkentik, hanem a természetet is védik, ami lényeges, hiszen Tihany egyebek mellett a nemzeti park területén van, a világörökségi cím várományosa számtalan műemlékkel. – Meg kell védeni a félszigetet, jegyezte meg Tósoki Imre, aki a rendezvények kapcsán még sok lehetőséget lát helyi kincsükben, a levendulában. Ebből a növényből az 1920-as években, az országban náluk ültettek el először töveket.

Terveik szerint szabályozzák a gyalogosközlekedést is, szeretnék „széthúzni”, illetve az apátságtól átvinni a tömeget a Belső-tó mellé is, ahol tematikus sétaúttal, pihenő- övezettel kulturális negyedet hoznak létre, többek között rendezvényközponttal, alkotótáborral. Kiemelt céljuk a műemléki területek rehabilitációja, és folytatják a településen az elektromos hálózat földbe helyezését is. A kérdésre, hogy mi tette Tihanyt világhírű turisztikai központtá, a polgármester kiemelte, itt minden rendelkezésre áll: különleges természeti és épített környezet, így a falu kiránduló- és zarándokhely egyben.

Tósoki Imre felidézte, polgármestersége kezdetén, 11 éve kezdték meg a munkát nehéz gazdasági körülmények és visszaesett forgalom mellett, miután barátai, ismerősei kérésére elindult a polgármester-választáson. Előtte négy éven át a testület tagjaként már szembesült a feladatokkal. Korábban Budapesten élt, egy rendezvényszervező cég vezetőjeként statisztákat toborzott egyebek között a Napóleon és A Hídember című filmekhez, innen a barátsága Székely Tibor, a Nemzeti Vágta kapitányával, akivel közös szenvedélyük, a lovaglás is összeköti.

Fotó: Penovác Károly / Napló

A polgármester azt mondja, céljuk az, hogy a jövőben is élhető település legyen Tihany, ahol a helyiek és a vendégek is jól érzik magukat. A faluba ma főként hazai vendégek jönnek, több kormánydelegáció látogat el hozzájuk, és sokan érkeznek a Távol-Keletről is.

– Hogy milyen az életem egy ékszerdobozhoz hasonló település élén, mindemelett Aszófővel, Örvényessel, Udvarival és Akalival közös önkormányzati hivatalt működtetve? Tősgyökeres tihanyiként csodálom ezt a csodát, és nem fenékig tejföl az életem. Az eredmények mögött rengeteg munka áll, de kitűnő kollégáimra mindig számíthatok. Büszke vagyok, hogy itt élhetek, a munkát hivatásomnak és egyben kihívásnak is tekintem – vélekedett.

Passziójára, a fogathajtásra kevés ideje jut. A környék, ahová szívesen kisétál menhelyről befogadott kutyájával is, páratlan élményt nyújt lovagláskor. Úgy fogalmaz, lányai már kirepültek a szülői házból, felesége pedig beleszokott abba, ha nem dolgozik, akkor rendezvényeket látogat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!