2019.03.07. 07:00
Főleg hobbiborászok indultak a tihanyi versenyen
A tavaszi programok nyitányaként a helyi borrend és a művelődési ház képviselői ismét megrendezték Tihanyban a helyi nedűk versenyét, amelyen zömében hobbiborászok mérettették meg finom italaikat.
Borászok kóstolták, majd választották ki a helyi termelők legfinomabb italait a tihanyi borversenyen
Fotó: Balogh Ákos/Napló
Ezúttal taroltak a fehérek, mert ezekből a borokból hoztak el a legtöbbet a termelők. A szakértőkből álló zsűritől – élén Salánki Sándor borásszal – arany minősítést kapott az első helyezett, Varró János kiserdei rizlingje, a második helyen végzett Büki Béla olaszrizlingje, a harmadik Takács Imre Hunor Irsai Olivér bora lett.
Különdíjban és arany minősítésben részesült a Salánki Borgazdaság cabernet franc bora, amely megkapta a legjobb vörösbor díját is. Hegyközségi különdíjjal és szintén arany minősítéssel ismerte el a zsűri Czégai László olaszrizlingjét, Papp Ferenc zweigeltjét, valamint Salamon Gyula olaszrizling–irsai olivér cuvée-jét.
Salamon Gyula kérdésünkre, hogy miért vett részt a versenyen, azt mondta, bora a szomszédoknak és barátoknak ízlik, de kíváncsi volt arra, hogy a hozzáértők hogyan értékelik. Örült annak, hogy ők is elismeréssel beszéltek róla, amit a minősítés és a különdíj is jelez.
Salánki Sándor borász a minőség kapcsán kiemelte, hagyni kell pihenni a bort. A pince, a tárolóedény legyen tiszta; a bort már le kellett szűrni, beállítani a kéntartalmát, hogy ilyen körülmények között tudjon érni még.