Tavasszal is Balaton

2019.03.26. 14:00

Kikapcsolódás, napfürdőzés a tónál – Sikeres a balatoni előszezon

Egybehangzó vélemények szerint az időjárás is kegyes volt (eddig) a vendéglátókhoz és a Balatonhoz érkező pihenőkhöz egyaránt.

Tóth Zsuzsa, Juhász-Léhi István, Kovács Erika

A következő hosszú hétvégéig sem kell sokáig várnunk, hiszen az nagypéntektől húsvét hétfőig tart majd, szűk egy hónap múlva.

Futó Dániel, a füredi Silver Hotel recepciósa lapunknak arról beszélt, hogy már a március 15-ei hosszú hétvégén is telt házuk volt, a legtöbben délután érkeztek meg hozzájuk. Főként hazaiak jöttek, köztük sok kisgyermekes család kereste fel őket, de többen foglaltak szobát a környező országokból, így Ausztriából, Szlovéniából és Szlovákiából is. Futó Dániel utalt rá, vendégeik szívesen mennek ki a városi programokra is, illetve a sétányra, a zenés estekre.

Futó Dániel, a füredi Silver Hotel recepciósa Fotó: Kovács Erika

– Március 15-én már megkezdődik Balatonfüreden a nyári zsongás – tette hozzá Dániel.

Balatonfüreden nagyon sokan sétáltak az ünnepnapon, sütkéreztek a padokon, és megteltek a kávézók teraszai, kinyitottak a fagylaltozók, előttük már sorok kígyóztak. Matics Dániel és Matics Flóra kutyájukkal együtt napozott, és hallgatta a zenét a Kisfaludy színpadnál. Tihanyban is pezsgett az élet, a révből egymás után indultak a kompok Szántódra, illetve vissza, akkora volt a forgalom.

Ugyanakkor az előző két hétvégén rekordszámú látogató érkezett Szigligetre is.

A szigligeti vár minden évszakban népszerű Fotó: archív

A hónap közepén, a hosszú hétvégén már sokan felkeresték a szigligeti várat és a Galéria udvarát a közkedvelt fagylaltnak és a „Balaton várában” megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően – tudtuk meg Balassa Balázs polgármestertől. – A csaknem háromezer látogató száma ebben az időszakban jónak mondható. Sőt, jóval magasabb látogatószámot regisztráltunk az idei évben eddig a várban, mint az előző évek hasonló időszakában. Ez elmondható a strandról is, főként a vasárnapi napon. A jó időben sokan sétáltak, a három nyitva lévő vendéglátó egységekbe beültek egy frissítőre, lángosra, egy tál ételre. A legutóbbi hétvégén szintén magas volt a vár látogatottsága, miként a strandé ugyancsak.

A hétvégén több mind 1500 látogatót regisztráltunk a várban, a strandon megtelt a parkoló, sokan napoztak és tértek be a vendéglátóhelyekre – mondta Balassa Balázs.

Túl vagyunk az idei első „hosszú hétvégén”. Milyen volt? – ezt kérdeztük Zakar Zelindától, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzserétől is, aki azzal kezdte, hogy az időjárás most kegyes volt hozzájuk.

– Több foglalás is volt a térségben, a strandok elérhetők voltak, a Riviérán nyitva voltak, ugyanúgy mint jó néhány büfé, így az idei első lángost és halacskát el lehetett fogyasztani és persze fel lehetett töltődni a Balaton szépségével – nyilatkozta a Naplónak a menedzser, aki szerint a vendéglátóhelyek is felkészültek a szezonra.

– Aki régi motoros a szakmában, az felkészül minderre, és nem okozott számára gondot az, hogy ha jó idő van, akkor jönnek a vendégek. Ilyenkor mindig terítéken van a tyúk vagy a tojás kérdése: melyik legyen előbb, jöjjön a vendég, vagy a vendéglátóhely legyen nyitva. Szerintem a vendéglátóhelyeknek kell nyitva lenni, és várni a vendégeket, ami a Riviérán meg is valósul – fogalmazott Zakar Zelinda.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy szerinte a helyi önkormányzatok mennyire készültek a vendégek fogadására: a parkolók rendbetételével, információs táblákkal, az esetleges felfestésekkel, a padok letisztításával. Ez sikerült?

– A Riviéra nevében azt mondhatom, hogy a mi kis falvaink igen! Az önkormányzatok abszolút felkészülten várták már ezeket a hétvégéket, például a nyilvános mosdók nyitva voltak – hangsúlyozta a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM-menedzsere.

Kérdésünkre, hogy honnan tájékozódnak a vendégek, Zakar Zelinda úgy felelt, hogy egyre inkább online, a közösségi médiumokból, de…

A babáknak is jót tesz a tavaszi napsütés Fotó: Penovác Károly

– Nem elvetendő a sajtó, ahonnan nagyon sokan nyerik az információt – mondta.

Kiderült az is, hogy nagyon sok szolgáltató inkább áprilisban kezd majd nyitni, és egyre „erősebbek” lesznek a hétvégék. És ha az időjárás is kegyes lesz hozzájuk, akkor mindenképpen telt házas Balatonra számítanak a következő időszakban. – Nagyon várjuk, hogy kint lehessünk a szabad levegőn, a természetben. Mi is indítjuk a túráinkat, új szolgáltatásként a Balaton keleti medencéjében egy hőlégballonos cég fog napfelkelte- és naplementetúrákat szervezni, ami azért jó, mert ezzel is színesedik a palettánk – tette hozzá a menedzser. Amit nagyon várnak, az a saját szervezésű, immár hagyományos Mandulavirág-túra, ami hat és 20 kilométeren teljesíthető majd április 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!