objektív tájékoztatás

2019.03.06. 07:00

Hatékonyabbá válik a falugazdász-hálózat

Átalakult a falugazdász-hálózat. A tervek szerint az átszervezés hatékonyabb működést, újabb feladatok elvégzését teszi majd lehetővé.

Sági Ági

Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgatója

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Jelenleg országszerte 650 falugazdász tevékenykedik a mezőgazdaságban dolgozók segítésére. Feladataik jelentős része adminisztratív jellegű, így például az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyek intézése vagy az uniós támogatásokhoz való hozzájutás segítése – mondta Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója. – Korábban megyénként szerveztük a hálózatot, ami aránytalan körzeteket eredményezett. Az átszervezéssel nagyjából azonos méretű területeket alakítottunk ki. A körzethatárok kijelölésénél figyelembe vettük a terület földrajzi nagyságát és a kamarai tagok számát. Az aránytalanságok megszüntetésétől a hatékonyság növekedését várjuk.

Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgatója Fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A falugazdászokra a jól ismert feladatokban továbbra is ugyanúgy számíthatnak majd a gazdálkodók, mint eddig, de a NAK abban bízik, hogy az átszervezéssel azoknak a kamarai tagoknak a munkáját is támogatni tudják, akik eddig nem vagy kevésbé vették igénybe a falugazdász segítségét.

– Jelenleg a falugazdászok ügyfeleinek nagyobb részét az az őstermelők teszik ki. Van azonban egy olyan réteg is – jellemzően a közepes méretű gazdaságok –, amelynek versenyképességét a falugazdászok tanácsaikkal jelentősen növelhetnék. Például azzal, hogy tájékoztatják őket a technikai fejlesztési lehetőségekről. Azt szeretnénk, ha ezentúl az ő munkájukat is segíthetnék kollégáink – tette hozzá a főigazgató.

Darabos Tamás hangsúlyoz­ta, hogy a hálózat versenysemleges, ezért a falugazdász objektív tájékoztatást tud adni piaci kérdésekben is az érdeklődőknek. A megyében két falugazdász körzetet alakítottak ki, veszprémi és pápai központtal. A körzetenként 8-10 falugazdász munkáját a körzetvezető irányítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!