Kimagasló eredmény

2019.04.03. 07:00

Innovációs Nagydíjban részesült a veszprémi Controlsoft Kft.

A múlt évben elért kiemelkedő műszaki, gazdasági, innovációs teljesítmény elismeréseként átadták a pályázaton elnyerhető 2018. évi Innovációs Nagydíj elismeréseket csütörtökön a Parlamentben.

Napló-információ

Az Innovációs Nagydíj átadása után az elismeréssel a Parlamentben a veszprémi cég ügyvezető igazgatója, Berzsenyi Miklós

Forrás: Napló

A Controlsoft Automatika Szolgáltató Kft. kiemelt elismerésben részesült az innovációs pályázaton a távfelügyelettel vezérelhető, automata talajgenerátorokból álló országos jégeső- elhárítási rendszer (Jéger) kifejlesztéséért és megvalósításáért. A Controlsoft Kft. a nagydíj 27 éves történetének első veszprémi díjazottja.

Az Innovációs Nagydíj átadása után az elismeréssel a Parlamentben a veszprémi cég ügyvezető igazgatója, Berzsenyi Miklós Fotó: Napló

A projekt keretében 222, általuk kifejlesztett, távfelügyelettel működtethető automata talajgenerátort üzemeltek be, országos lefedettséget biztosítva. A rendszer újdonságait a személyzet nélküli, távoli eléréssel történő kezelés, a hatóanyag légkörbe való juttatásának korszerű módja, valamint az időjárási előrejelzések online kapcsolata jelentették. A talajgenerátorok egyszerűen és gyorsan telepíthetők, kezelésük könnyen elsajátítható, a veszélyeztetett időszakban – májustól szeptemberig – folyamatos, megbízható, gyors beavatkozást lehetővé tevő kármegelőzést biztosítanak. A rendszerhez tartozik egy saját fejlesztésű Android alkalmazás a talaj-generátorok kezelőinek automatikus riasztására, szintén az Országos Meteorológiai Szolgálat online adatkapcsolata révén.

A díjátadón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ünnepi beszédében kiemelte: fontos feladat megtalálni és beindítani a fenntartható fejlődés motorját jelentő kutatás-fejlesztési, innovációs munkát. Hozzátette, a kormány számos lépést tesz annak érdekében, hogy a globális kihívásokhoz alkalmazkodó, az ország versenyképességét növelő innovációs ökoszisztémát hozzon létre.

Palkovics László hangsúlyozta, meg kell találni azokat a területeket, ahol kiemelkedő eredményeket lehet elérni. A miniszter szólt arról, hogy meg kell erősíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat, növelni kell a termelékenységüket, be kell lépniük a digitalizáció korszakába, önálló, új termékekkel, szolgáltatásokkal kell megjelenniük. El kell érni, hogy javuljon a magyar tulajdonú kkv-k alacsony innovációs teljesítménye, továbbá a gyakorlatban hasznosuljanak az állami kutatóhelyek, felsőoktatási intézmények kutatási eredményei, és erősödjön az együttműködés a kutatás-fejlesztés, innováció szereplői között – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte, az innovációs díjasok példája mutatja, hogy lehet hazánkban versenyképes, hasznos munkát folytatni. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzati struktúrában az innováció kiemelt helyen szerepel, globális szinten a tudáson alapuló, nagy hozzáadott értékű termékkel, szolgáltatással lehet versenyben maradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!