Saját gazdaságot működtetnek

2019.05.22. 11:30

Friss helyi húsok, zöldség és gyümölcs kerül az asztalra Nyárádon

A helyi termék fogalma Nyárádon példaértékű megközelítést nyer. Megbízható minőségű, friss húsáru, roppanós zöldség és zamatos gyümölcs kerül a lakosság tányérjára, köszönhetően az önkormányzat által működtetett gazdaságnak.

Polgár Bettina

A kétszáz négyzetméteres fóliasátorban szépen termett idén a vajretek Fotó: Polgár Bettina/Napló

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Pajak Károly, Nyárád polgármestere elmondta, először az egyre nagyobb léptékű növénytermesztésbe vágtak bele, 2011-től pedig folyamatosan növelték az állatállományt is, mely szépen gyarapodott az évek során.

– Jelenleg 500 szabadtartású tojótyúkunk van, valamint 1400 csirkével kezdtük ezt a turnust, ezek felét már le is vágtuk. Az év elejét 54 húsmarhával, ezen belül 11 bikával indítottuk. Utóbbiakat már eladtuk Törökországba, így most vegyesen 43 üszőt és tehenet számlál az állomány, hamarosan pedig egy tenyészbikát is vásárolunk.

A közeljövőben tenyészbika vásárlását is tervezik
Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Ezenkívül vannak birkáink, jelenleg 12, az állatok a település nehezen megközelíthető pontjain „nyírják le” a füvet, és tulajdonképpen nagyon szép munkát végeznek – jegyezte meg mosolyogva a nyárádi polgármester.

A település vezetője elmondta, korábban sertést is tartottak, elsősorban arra a célra, hogy az erdélyi testvértelepülésükből érkező látogatókat, illetve a leendő felvidéki testvérfalujukból Nyárádra érkezőket megvendégeljék.

– Sokkal szívesebben eszik, mint a boltban vásárolt húst. Ehhez adjuk még hozzá a saját zöldségeinket, paprikát, paradicsomot. Emellett savanyúságot is készítünk a noszlopi finomságok receptje alapján, és a fűszerpaprikát is magunk állítjuk elő – fejtette ki Pajak Károly. Mint mondta, május végén ismét szeretnének sertéseket vásárolni.

A kétszáz négyzetméteres fóliasátorban szépen termett idén a vajretek Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Van egy kétszáz négyzetméteres fóliasátrunk, illetve egy négyszáz négyzetméteres, amely még összeszerelésre vár. Előbbiben szépen termett idén a vajretek, a kötözőhagyma, de salátát, korai paradicsomot és paprikát is ültettünk. A nagyobb fóliasátorba pedig fűszerpaprikát telepítünk, hiszen így biztonságosabbá válik a termelés, és jóval nagyobb hozamokat érhetünk el – mutatott rá Nyárád polgármestere.

Kiemelte idei újdonságként a sárga céklát és a lila sárgarépát, továbbá borsót, hagyományos sárgarépát és zöldséget vetettek.

Megtudtuk, a megtermelt javakkal elsősorban a helyi konyhát, a lakosságot látják el.

– Kora tavasszal mindig átnézem, hogy az előző évben miből mennyi fogyott a konyhán. Ezekhez az igényekhez igazítjuk a vetésterületet. Általában a szükségesnél többet termelünk, így százszázalékosan biztosítani tudjuk a konyhai szükségletet, a többletet pedig egyebek mellett a pápai piacon értékesítjük péntekenként. A tárolás is jól megoldott, hiszen rendelkezünk egy nagy méretű fagyasztóval, továbbá hűtővel, de a burgonyát például a régi módszer szerint, vermekben raktározzuk – fűzte hozzá Pajak Károly.

Hangsúlyozta, a vegyszerek mellőzésére törekednek, még ha így valamivel kisebb is a terméshozam, a minőség és a biztonság sokkal többet jelent számukra. Ehhez igazodva az állatok takarmányát is helyben állítják elő a saját termesztésű kukoricából, a szénát is maguk bálázzák, a keletkezett szerves trágya pedig jó szolgálatot tesz a zöldségtermesztésnél.

Megtudtuk, a gyümölcstermesztésre nagy figyelmet fordítanak, a helyi óvodásoknak a polgármester szállítja a frissen szedett nyárádi epret, emellett jelentős, félezer fából álló gyümölcsössel is rendelkezik a település: meggy, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, körte és alma egyaránt megtalálható a területen.

Pajak Károly megjegyezte, szeretnék, ha még idén, de legkésőbb a jövő év elején elkészülne az önkormányzat boltja, aminek a kialakítására vidékfejlesztési pályázati támogatás révén nyílik lehetőségük. Ez 53 millió forintos beruházást jelent, ami magában foglalja a 15 százalékos önrészt.

– Ebben a boltban elsősorban helyi termékeket szeretnénk árusítani, de szinte minden kapható lesz. Emellett több vidéki önkormányzat termékeinek is helyet biztosítanánk, akárcsak a környékbeli vállalkozók, őstermelők, kézművesek portékáinak. A bolt a tervek szerint mindennap nyitva tartana, emellett egy kinti árusítórészen piac is működne – fejtette ki a falu polgármestere. Kiemelte, ezáltal nemcsak a nyárádiakat, hanem az átmenő forgalmat is elláthatnák friss, helyi termékkel. A távlati céljaik között pedig az szerepel, hogy minél több helybeli embernek tudjanak községükben munkahelyet biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!