Komoly károkat okozhat a púpos szú

2019.06.25. 14:00

Az átlagosnál jobb lehet a kajszitermés Veszprém megyében

Tavaly komoly gondokat okozott a fagy a kajszinál, a terméskiesés egyaránt jelentős volt a Dunántúlon, Dél-Magyarországon, illetve a Duna–Tisza köze déli részén. Idén sokkal bizakodóbbak a gyümölcstermesztők.

Polgár Bettina

Polgár Károly szerint a kajszi június végétől szedhető a csikvándi kertészetben

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Polgár Károly, az 1993 óta működő csikvándi Polgár Kertészet vezetője elmondta, már a kezdetektől termesztenek őszibarackot, kajszival pedig 2000 óta foglalkoznak. – Több mint 4,5 hektáron termesztenek kajszibarackot.

A termőterület Csikvándon két hektárt tesz ki, 1,3 hektár még tavalyi ültetés, további 1,3 hektárt pedig a vadak rongáltak meg, itt folyamatosak a pótlások – fejtette ki a kertészet vezetője. Hozzátette, a modernebb fajták nem nagyon bírják tovább két évtizednél.

Mint mondta, kertészetükben tavaly egyetlen kajszibarack sem termett, mind elvitte a fagy.

Polgár Károly szerint a kajszi június végétől szedhető a csikvándi kertészetben
Fotó: Polgár Bettina/Napló

– Idén is kicsit aggódtunk a terület adottságai miatt. A Veszprémi-fennsíkon általában két héttel később kezd el virágozni a barack, mint nálunk, és addigra már lemennek a nagy fagyok. Csikvándon azonban már március elején virágzottak a fák, a hideg pedig megtette hatását, és 2,5 méteres magasságig elfagytak a virágok – magyarázta Polgár Károly. Hozzátette, noha idén valószínűleg nem fognak térdig gázolni a barackban, mint ahogy az egyik évben történt, bizakodók az idei termésmennyiség tekintetében.

A rutinos kertész rámutatott, nemcsak a fagy jelent nehézséget a gyümölcster­mesz­tőknek, hanem a külföldről behozott púpos szú is komoly károkat okoz szerte az országban.

– A púpos szú befúrja magát a fába, ahol gombát termel, és egyik fáról viszi a másikra a gombaspórát. Nagyon gyorsan elpusztítja így a növényt. Minden évben 30–50 barackfát kell kivágnunk emiatt – jegyezte meg Polgár Károly. Elmondta, a kajszi június végétől, az őszibarack pedig július elejétől szedhető kertészetükben. Amit pedig nem tudnak értékesíteni, abból natúrlevet készítenek gyümölcsfeldolgozó üzemükben. – A boltban kapható baracklevek összetevői között gyakran szerepel barackaroma, citromsav, cukor és tartósítószer. A mi natúrleveink ezzel szemben semmi egyebet nem tartalmaznak, csak a friss, zamatos gyümölcsök levét – hangsúlyozta.

Magyarországon éves szinten 25–30 ezer tonna körül alakul a kajszitermés, a legrosszabb években azonban – mint amilyen a tavalyi is volt – csak 10 ezer tonnányi termést lehetett begyűjteni. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint ez az év ígéretesnek mutatkozik, az átlagosnál valamivel több kajszira számítanak, az őszibarack esetében pedig közepes, 30–35 ezer tonnás termést jósolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!