Indul a szedd magad

2019.06.07. 07:00

Nem kedvezett az időjárás a cseresznyének, meggynek

A cseresznyének nem tett jót a sok csapadék, de a meggytermés sem lesz kiemelkedő idén. A csikvándi Polgár Kertészetben hamarosan elindul, és várhatóan július végéig kitart majd a meggyszezon.

Polgár Bettina

Polgár Károly, a csikvándi kertészet vezetője elmondta, a jövő hét végére már elkezdenek érni a korai meggyfajták, várhatóan július végéig kitart náluk a szezon Fotó: Polgár Bettina/Napló

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Polgár Károly, a csikvándi kertészet vezetője elmondta, csaknem húsz éve termesztenek meggyet: jelenleg két hektáron mintegy 800 fát számlálnak, az elöregedő növények pótlása folyamatos. Ehhez viszonyítva a cseresznye csekély menynyiségű, csupán néhány gyümölcsfát telepítettek.

A néhány cseresznyefa termése a saját szükségletei­ket fedezi. Illetve fedezné, ugyanis idén szinte semennyit nem tudtak szedni. Ahogy a régióban szinte mindenhol, így a Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye határában fekvő településen sem kímélte a májusi eső a cseresznyét. A sok csapadék miatt a szemek kirepedtek és rohadnak. A meggy tekintetében azonban bizakodó a kertészet vezetője. Mint mondta, a meggyvirágzáskor a kedvezőtlen időjárás miatt a méhek sem tudtak megfelelően dolgozni, gyenge volt a porzás. Néhány meggyfa ugyan jól kötött, de nem lesz kiemelkedő az idei termés. – Amikor meggyfákat telepítettünk, a bécsi piacot igyekeztünk megcélozni. Éppen ezért nem a szokásosnak mondható hazai rutint követtük, tehát nem egy-két fajtára álltunk rá, amit ráznak, majd értékesítenek. Ehelyett hat különböző fajtával dolgozunk, a legkorábbitól a legkésőbbiig. Ezt a meggyet kézzel kell szedni, ami meghaladja a kapacitásunkat, ezért évről évre szedd magad akciót hirdetünk – magyarázta Polgár Károly.

Polgár Károly, a csikvándi kertészet vezetője elmondta, a jövő hét végére már elkezdenek érni a korai meggyfajták, várhatóan július végéig kitart náluk a szezon Fotó: Polgár Bettina/Napló

Kifejtette, az Érdi jubileummal és a saját oltású fákkal indul a kertészeti meggyszezon, várhatóan már a jövő hét végén. Az előbbi fajta nem túl nagy szemű, viszont karakteres ízű, kárminpiros színű. A saját oltású fák gyümölcsének íze pedig a cseresznye és a meggy közé tehető, kemény, roppanós. Polgár Károly szerint július végéig – vagy amíg a seregélyek el nem hordják – folyamatosan szedhető lesz a meggy.

Ahogy a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) beszámolt róla, erősödött a friss piaci meggyfogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében. Hazánkban mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, és az éves termés 60-90 ezer tonna között ingadozik. Magyarország az unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a má­sodik helyen áll. A hazai meggy kere­sett külpiaci termék, körül­belül 80%-a exportra kerül: ebből 20-25 ezer tonna friss meggy, 38-45 ezer tonna meggybefőtt, 4-6 ezer tonna fagyasztott meggy. Legjelentősebb piacunk Németország. Az unió meggy­befőtt-kereskedelmében hazánk vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40%-át adva.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tájékoztatása szerint 10 ezer tonna alá is csökkenhet idén a cseresznyetermés az átlagos, éves 12-15 ezer tonnához képest, így annak fogyasztói ára az átlagárhoz képest akár 20-30 százalékkal is magasabb lehet. Elsősorban a korai fajtáknál gyenge a termés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!