jövőre kezdik a munkát

2019.09.30. 17:30

Tízmilliárdos beruházás Litéren: új időszámítás kezdődött

Egymilliárd 270 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a kormány a beruházást – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Litéren, a német tulajdonú Termelés-Logistic Centrum (TLC) Kft. új, 29 ezer négyzetméteres gyártócsarnoka alapkőletételén hétfőn.

Kovács Erika

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Szedlák Attila polgármester, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Walter Sennebogen, a TLC Kft. tulajdonosa, Michael Seiferling, a TLC Magyarország ügyvezető igazgatója és Anton Sennebog, Sennebogen Group pénzügyi igazgatója a német Sennebogen-csoport acélalkatrész-gyártó cégének alapkőletételén Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

Fotó: Kovács Márton/MTI/KKM

A 10 milliárdból felépülő gyárban nyolcvanan dolgoznak, kiváló minőségű fém alkatrészeket gyártanak hegesztéssel. A munkát jövőre kezdik.

- Új világgazdasági korszakba léptünk, amelyben a vállalatok, országok új kihívásokban és versenyhelyzetben találták magukat, és vadonatúj technológiák határozzák meg a sikerességet. Ennek az új korszaknak Magyarország az egyik nyertese – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a német Sennebogen-csoport acélalkatrész-gyártó cégének alapkõletételén Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

Hozzátette, itthon az elmúlt öt évben minden évben megdőlt az aktuális rekord. Ehhez sok munka és például az kellett, hogy Európa legalacsonyabb adóit nálunk kell fizetni, és ma Európában a magyar munkaerő a legversenyképesebb. Hazánk a 92. helyen áll a világon a lakosságszámban, exportteljesítményben a 34. Hazánk egyike a 35 országnak a világon, amely éves szinten 100 milliárd euró feletti exportteljesítménnyel bír. Az elmúlt kilenc év megfeszített munkájának köszönhetően ma teljes a foglalkoztatottság.

A miniszter aláhúzta, ebben Veszprém megyének is komoly szerepe volt, ahol az elmúlt öt évben 160 milliárd forint beruházással 2900 új munkahely jött létre. A megyében 2010 elején 13 százalékos volt a munkanélküliség, most 1,1 százalék, a megye országosan 8. helyen áll a külföldi működő tőke terén. Kilenc év alatt 2,5-szeresére nőtt az ipari termelés.

Szijjártó Péter a litéri tízmilliárdos beruházásról elmondta, 29 ezer négyzetméteres gyártóüzem épül, ahol nyolcvanan dolgoznak, és terveznek képzési-fejlesztési centrumot is. A beruházást a kormány egymilliárd 270 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. A miniszter méltatta, a darukhoz, anyagmozgató eszközökhöz fém alkatrészeket gyártó nagy német vállalat Németországon kívül csak hazánkban működtet gyártási kapacitást, 550 dolgozóval. A Litéren gyártott fémtermékek 92 százalékát exportálják, és a kapacitásbővítés hozzájárul a magyar exporthoz is. Rámutatott, az első fél évben rekordot mutat a magyar-német kereskedelmi forgalom, Németország az első számú partnerünk, tavaly 54 milliárd eurót meghaladó forgalmat bonyolítottunk partnerünkkel. A kivitelt az idei év első felében újabb négy százalékkal növeltük, és 30 százalékkal javult a kereskedelmi mérlegünk Németországgal. A hozzánk érkező külföldi működőtőke-beruházásoknak több mint negyede német, a 6000 német vállalat 300 ezer magyar embernek ad munkát. Egy felmérés szerint a német vállalatok 82 százaléka Magyarországra hozná a munkát. A hazai fémiparról a miniszter elmondta, tavaly 16 százalékkal növelte termelési értékét, idén újabb három százalékkal, és több mint 131 ezren dolgoznak ezen a területen.

- A beruházás Litéren új időszámítást indíthat el – közölte, majd felidézte a korábbiakat: ilyen volt a bölcsőde, a kerékpáros-turisztikai beruházás, a csapadékvíz-elvezetés. – Vannak közös terveink, mint a kerékpárút és a szennyvíz-tisztító, az ivóvízhálózat fejlesztése – mondta a miniszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Szedlák Attila polgármester, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Walter Sennebogen, a TLC Kft. tulajdonosa, Michael Seiferling, a TLC Magyarország ügyvezető igazgatója és Anton Sennebog, Sennebogen Group pénzügyi igazgatója a német Sennebogen-csoport acélalkatrész-gyártó cégének alapkőletételén Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

A cégcsoport tevékenysége megkoronázásának nevezte Walter Sennebogen tulajdonos a litéri beruházást, ahol kiváló gyárat építenek és majd sok adót fizetnek. Aláhúzta, a litéri gyár a legmodernebb technológiával működik, hosszú életű, megbízható termékeket gyártanak. Nagyon fontosnak tekintik, hogy a munkavállalók biztonságos körülmények között dolgozzanak, jól érezzék magukat és megtalálják számításaikat. Felidézte, a családi vállalkozás 1952 óta működik, 1993-ban jöttek Magyarországra. Tatabányán egy istállóban, bérelt eszközökkel kezdték a munkát, amit Balatonfüreden, a volt hajógyári épületben folytattak. Méltatta a magyarországi politikát, amely támogatja a gazdaságot, illetve a hozzájuk hasonló vállalkozásokat.

Michael Seiferling, a TLC ügyvezető igazgatója elmondta, három évig keresték a megfelelő helyet, a litéri tetszett a legjobban, négy éve kezdték meg a tervezést. A végső döntést Szijjártó Péter miniszter hozta meg, miután támogatta a magyar kormány a beruházást, amely a régió kiemelt jövedelemtermelője lesz.

- Litér a beruházással a nemzet és a világ gazdaságának térképére is felkerül – fogalmazott Szedlák Attila, Litér polgármestere. Utalt rá, a gyár minőségi változást hoz a település életébe, munkahelyeket teremt, a folyamatos fejlődés fontos mérföldköve. Köszönettel beszélt a kormány támogatásáról, Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője munkájáról, majd méltatta, hogy a helybeliek is melléjük álltak.

Walter Sennebogen a terület kiválasztását érintő kérdésünkre elmondta, jó a közlekedés és munkaerőt is könnyebben találnak itt. Litéren kiváló minőségű fém alkatrészeket gyártanak hegesztéssel a három német gyáruknak, ahol mindezt munkagépekké építik és az egész világba szállítják. Litéren a jövő év végén kezdik a termelést. Balatonfüreden is van gyáruk, és értékesítési cégeik működnek az USA-ban, Szingapúrban. A csoportnál világszerte 1600-an dolgoznak. Tavaly 400-500 millió eurós árbevételük volt, évente több mint ezer gépet, darut gyártanak, a 10 tonnástól a 400 tonnásig.

A köszöntők után a szónokok időkapszula elhelyezésével tették le a gyár alapkövét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!