Céltudatos tanulással a munka világába

2019.10.11. 17:30

Pályaválasztási kiállítás nyílt Pápán a képzési lehetőségekről

A Veszprém Megyei Kormányhivatal pályaválasztási kiállításán huszonkilenc standnál várták a középfokú képzések iránt érdeklődő fiatalokat.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Veszprém Megyei Kormányhivatal huszonegyedik alkalommal szervezte meg az iskola- és szakmaválasztás előtt álló fiatalok részére a pályaválasztási kiállítást. A sorozat pápai eseményét pénteken Takács Szabolcs kormánymegbízott nyitotta meg a városi sportcsarnokban, ahol huszonkilenc középfokú oktatási intézmény kínálatából válogathattak a diákok. A veszprémieken túl három környező megyéből érkeztek kiállítók.

Takács Szabolcs kormánymegbízott a céltudatosságot és az alkalmazkodóképességet, Áldozó Tamás polgármester (hátul) pedig a tanulás, a gondolkodás fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében Fotó: Laskovics Márió/Napló

A karrier-tanácsadók állítása szerint az ismeretnek és a szorgalomnak napjainkban kisebb a jelentősége a pályaválasztás előtt, mint a céltudatosságnak, az odaadásnak, és az alkalmazkodóképességnek. A kitartás mellett fontos, hogy minél pontosabban határozzuk meg a leendő életpályát. Gyorsan változó világunkban lehet, hogy többen olyan munkakörben dolgoznak majd, ami még nem is létezik, fogalmazott a kormánymegbízott.

A Veszprém Megyei Pedagógiai Szakszolgálat standjánál foglalkozásérdeklődési gyorstesztet tölthettek ki az érdeklődők Fotó: Laskovics Márió/Napló

Takács Szabolcs a helyi sajtónak nyilatkozva elmondta, a kiállításon a sokszor tanácstalan diákok és szüleik egy helyen, koncentráltan, az intézmények képviselőivel való személyes kapcsolatfelvétel által kapnak segítséget a döntéshez. Hallhatnak az iskolatörténetről, a kollégiumi szolgáltatásokról, illetve a hiány- és legkeresettebb szakmákról. A foglalkoztatottság kapcsán megjegyezte, a munkanélküliségi ráta országosan 3,5, a megyében 2,5, Pápán pedig 2-2,4 százalék.

Voltak képzőművészeti képzést kínáló kiállítók is Fotó: Laskovics Márió/Napló

A diákokat Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte. Az ország legszebb megyéjében élünk, mondta, ahol olyan kiváló középiskolák találhatók, mint például az idén is az ország legjobb középiskolájának választott veszprémi Lovassy László Gimnázium.

A pápai sportcsarnokban idén 29 kiállító intézmény várta a középfokú képzések iránt érdeklődő fiatalokat Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Az a lényeg, hogy tanuljatok, legyetek motiváltak, készek a gondolkodásra, és akkor mindent el tudtok érni, amit kitűztök magatok elé – hangsúlyozta a közoktatásban huszonnégy évet tanult városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!