Jegyek eltérő árakon ugyanazokra a filmekre

2019.11.09. 14:00

Veszprémben is olcsóbb a mozijegy, mint a fővárosban

Ma már szinte csak a megyeszékhelyeken találhatunk mozikat. A hazai piacon tulajdonképpen monopóliumhelyzet alakult ki, mivel a legtöbb településen a plázákba települt, korszerű technikával felszerelt Cinema City kínálja a legfrissebb filmeket, azonban még a nagy mozilánc is eltérő árakon értékesíti a jegyeket ugyanazokra a filmekre az ország különböző pontjain.

Molnár Sándor

Forrás: pixabay.com

Úgy tűnik, a streamszolgáltatások elterjedésével a film­szín­házaknak még nem áldozott le, ugyanis a nagy zuhanás után az elmúlt években ismét egyre több magyar foglal helyet a moziszékekben – írta meg a hellovidek.hu. A portál beszámol arról is, hogy a KSH 1960 óta gyűjt adatokat a jegyeladásokról, és közel 60 éve még összesen 140 millió jegyet adtak el Magyarországon, ami azt jelenti, hogy egy magyar akkoriban átlagosan 14-szer ment el moziba évente. Ez a szám a 90-es évek elejére már a tizedére csökkent, 2014-ben pedig már 10 millió alá csökkent a mozilátogatások száma. Viszont az elmúlt években ismét egyre több magyar látogatott el a mozikba, és 2016 óta már minden évben 14 millió fölé kúszott a mozilátogatások száma.

Régebben a mozin kívül kevés lehetőség volt a szórakozásra, és a kedvező jegyárak mellett vidéken szinte minden településen volt mozi. A filmszínházak jelentős része a rendszerváltás után önkormányzati tulajdonba került, majd ezeket a szórakozóhelyeket bezárták, és az ingatlanokat értékesítették.

Újabb nagy változást hozott, hogy 2011-ben a Cinema City felvásárolta a szintén plázamozikat üzemeltető Palace Cinema-t. A Cinema City öt budapesti és 13 vidéki mozival rendelkezik. A kínálat plázánként eltérő lehet, de vannak olyan népszerű filmek, amelyeket mindegyikben vetítenek. Ilyen például most a Terminator: Sötét végzet című film is, ezért könnyen összehasonlíthatók az egyes városok jegyárai.

Bár ugyanarról a filmről és ugyanarról a moziláncról, sőt időpontról van szó, a jegyárak mégis eltérnek az ország különböző pontjain. Normál jegyárakat és szombat esti vetítéseket alapul véve szembetűnő, hogy a legdrágábban Budapesten mozizhatunk, a­hol 1850 forintért nézhetjük meg az összehasonlítás alapjául szolgáló filmet. A legdrágább vidéki városok Győr és Székesfehérvár, ahol egyaránt 1730 forintért ülhetünk be ugyanarra a filmre. Veszprémben 1620 forintért nézhetjük meg ezt az előadást, míg Zalaegerszegen 1370 forintba kerül egy normál mozijegy, ami 480 forinttal olcsóbb, mint a fővárosi jegyárak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!