iskola és munka

2019.12.26. 08:00

Idén szabadidejükben is dolgoztak a diákok

A 2019-es év több meglepetést is okozott a diákmunkák világában: a hallgatók sokkal tudatosabban választanak munkahelyet, türelmesen várnak egy-egy kiszemelt pozícióra, sőt még a hétvégéjüket és a munkaszüneti napokat is hajlandók voltak beáldozni.

Horváth Virág

A munkavállaló diákok száma 2018-hoz viszonyítva közel 20 százalékkal növekedett, a cégek pedig egyre nagyobb bizalommal fogadják a fiatalokat.

A junior szakmai álláslehetőségekre szakosodott Schönherz Iskolaszövetkezet minden évben felméri az aktuális hallgatói munkavállalási kedvet és figyeli a tendenciák változását. A 2019-es évet tekintve több érdekes újdonság mutatkozott a diákmunkák világában: a fiatalok már a hétvégi, illetve a munkaszüneti napokon is szívesebben vállalnak munkát, mint korábban, ezzel együtt pedig a szakmai munkát vállalók munkaóraszáma is megemelkedett. Általánosságban is nőtt a munkavállalási kedv, az iskolaszövetkezet berkein belül közel 20%-kal több hallgató dolgozott 2019-ben, mint az előző évben.

Czuppon Gergő, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet területi igazgatója szerint a diákok egyre tudatosabban választják az iskolaszövetkezeteket. – Növekvő tendenciát mutat azoknak a dolgozni vágyó fiataloknak a száma, akik iskolaszervezeten keresztül vállalnak a tanulmányaik mellett munkát. Azt gondolom, egyre jobban keresnek a fiatalok ezekkel a lehetőségekkel, főleg azokban az időszakokban, amikor rendkívüli a munkaerőhiány az adott térségben. A 2020-as évi minimálbér és kötelező bérminimumról jelenleg még nincsenek pontos információk, erről december 30-án érkezik a kormányrendelet, viszont a 8-10% körüli emelkedés várható, amely a diákbéreket is érinteni fogja – tette hozzá Czuppon Gergő.

A régióvezető elmondta, mindenkinek egyéni indíttatása van a diákmunkavállalás terén, vannak, akik függetlenséget szeretnének és vannak, akik rá vannak szorulva, hogy év közben is vállaljanak munkát. – Bármi legyen is az oka annak, hogy egy tanuló diákmunkát vállal, az iskolaszövetkezeteknél a legjobb kezekben van, hiszen a saját kereset mellett kompetenciát is fejleszti, így válik értékesebbé a munkaerőpiacon. Ezen kívül azt látom, hogy a diákok felismerték, hogy az iskolaszövetkezetek értük vannak, az ő munkakörülményeiket teszik biztonságossá – emelte ki Czuppon Gergő.

A diákbéreket tekintve a Schönherz Iskolaszövetkezet felmérése alapján az elvárás évről évre egyre magasabb, a fiatalok átlagosan bruttó 1.400 Ft-os órabért igényelnek, így végül nettó 200.000 Ft is landolhat a számlájukon, ha egyetemi kötelezettségeik engedik a magasabb óraszámú munkavállalást. Idén erősödött az a tendencia is, hogy a cégek maguk vállalják a fiatalok betanítását adott feladatokra, ezzel segítve a vállalati utánpótlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!