Olaszrizling szerintünk

2020.02.04. 16:00

Borászkonferenciát és kóstolót tartottak Csopakon

A klímaváltozás állt a 11. „Olaszrinzling szerintünk” borászkonferencia és kóstoló középpontjában, amit Csopakon a Jásdi Borterasznál és a Szent Donát Birtokon rendeztek meg az elmúlt hétvégén.

Kovács Erika

20200201 Csopak, Szent Donát Birtok, Olaszrizling találkozó. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A csopaki Szent Donát Birtokon tartott szombati sajtótájékoztatón a borászok, így Jásdi István, Kovács Tamás, Bakós Ambrus és Gyukli Krisztián egyebek mellett elmondták, a borászok már a péntek esti, zártkörű találkozón is a klímaváltozás hatásairól beszéltek, különös tekintettel a nyári hőhullámokra és a szélsőséges időjárásra. Szó volt az olaszrizling eredetéről, helyzetéről, illetve a világszerte zajló kutatásokról, kísérletekről. Kiemelték, a klímaváltozásra nem a szőlők kivágása és új fajták telepítése a megoldás, hanem az úgynevezett klónszelekció, és a többlépcsős szüret. Ezeket a módszereket többen már alkalmazzák is.

Fotó: Balogh Ákos

A cél, hogy az alkoholtartalmat a borokban elfogadható mérték alatt lehessen tartani, illetve a savtartalom és a PH érték is az ideálishoz jobban közelítsen a klímaváltozás ellenére. A megoldást adhatja a talajkezelés, így a növényi hulladékkal való befedés a szőlősorok között, illetve a mulcsolás. Ez rendkívüli módon segíti a vízgazdálkodást, és ezzel alacsonyabb cukortartalmat és magasabb savtartalmat lehet elérni.

A borászok aláhúzták a környező országokkal való szorosabb együttműködést, a közös kóstolókat, szakmai rendezvényeket is. Úgy mondták: „Senki ne gondolja, hogy jövőre már nem olaszrizlinget fogunk telepíteni, mert olyan nagy lenne a probléma, viszont dolgoznunk kell azért, hogy minél több tudást szerezzünk a fajtáról és ezt a lehető leghatékonyabban átadjuk egymásnak”. Kiderült továbbá, hogy a borászok szerint az olaszrizling nagyon jól alkalmazkodik a körülményekhez, jól „állja a sarat” és bőven van még tartalék a fajtában, a tavalyi évjárat pedig nagyon jóra sikerült.

Fotó: Balogh Ákos

Pintér Zsolt, a rendezvény főszervezője az elmúlt hat évről kifejtette, hegyboraival és dűlős tételeivel a nemzetközi piacon is izgalmas és népszerű a Csopaki Kódex. Létrejött a Vinea Balaton, és hazánk első régiós együttműködésén alapuló bormárkája, a Balatonbor, ami öt éve töretlenül fejlődik. Erősödik a Hegybor, és egyre több borvidék, illetve „hegy” kezdi kialakítani saját termékleírását a Balaton körül.

- Felmerült bennünk, hogy nem szeretnénk felülni a „klímavonatra”, de miközben január 31-én, 16 fokban süttettük magunkat a 120 vendéggel egy szál ingben, egyértelmű volt, ennél aktuálisabb témánk nem is lehetne. Hozzátette, az elmúlt évtizedben, jórészt az együtt gondolkodásnak köszönhetően, az olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér szőlőfajta lett, a termelők pedig tudatosabbak, és igényesebbek a fogyasztók.

Fotó: Balogh Ákos

A szakmai kóstolón a borászok szélsőséges évekből kóstoltak olaszrizlingeket, közben az adott évjárat problémáiról, az időjárás szemszögéből pedig a szőlészeti feladatokról beszéltek. Kiderült, adott évjáraton belül is nagy különbség lehet a Balatonnál, mert a jégkár vagy a csapadék nem egyenletesen oszlik el. A borászok után a vendégek is megkóstolhatták a finom nedűket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!