A mezőgazdaság nem az a terület, ahol az ember meggazdagszik

2020.03.02. 20:05

A Szentbékkállán élő sikeres biogazdálkodó szerint a kulcs a jó minőség

A biogazdálkodás, vidéki élet egyre nagyobb teret hódít az utóbbi időben. Sokakat vonz a békés, nyugodt környezet, tiszta levegő. Többek között Birkás Balázs őstermelőt, aki Budapest után Szentbékkállán rendezkedett be és egy mára sikeresnek mondható gazdálkodást folytat.

Smidhoffer Eszter

Birkás Balázs biogazda munka közben. A mezőgazdaság nem az a terület, ahol az ember meggazdagodik

Forrás: Archív

Édesapja révén az iskolaszüneteket Szentbékkállán töltötte a biogazdálkodó. Ez idő alatt egy számára különleges világot ismert meg, ám akkor még pesti maradt, ott tanult, építette a karrierjét. A váltás 1987-ben következett, amikor felesége rákbeteg lett. A városi légkört lecserélték a falu nyugalmára, amiben a gyógyulás, a hosszabb élet lehetőségét látták.

A településen viszonylag kevés, alig több, mint tíz hektár állt rendelkezésünkre, és a továbbiakban abból akartunk megélni, ezért érdekem volt az árbevételt azzal is növelni, hogy lehetőleg olyan magasabb árfekvésű és jobban eladható termékeket állítok elő, mint az ellenőrzött és tanúsított bio. És persze magunk is a szintetikus vegyszerek nélkül termelt növényeket fogyasztottunk. Végül mindkét cél teljesült, és feleségem szép évek után csak 2008-ban hunyt el – emlékezett vissza Birkás Balázs őstermelő.

A szentbékkállai külterületen álló, erdőszéli és időközben erősen leromlott műemlék ház mindvégig a család birtokában volt, de a körülötte fekvő négy hektár szőlő a termelőszövetkezeti időkben menthetetlenül tönkrement. A szőlő helyrehozása reménytelen lett volna, de a terület alapos kitakarítása nagyon nagy munka volt.

A mezőgazdaságban a biogazdának nem volt jártassága, így a szőlőtermesztésbe nem mert belevágni. Előre elhatározott iránya nem volt, inkább azt döntötte el, hogy mit nem szeretne.

A mandula mellett szólt, hogy hazánk nem önellátó, sőt még az Európai Unió is jelentős amerikai importra szorul. Piac tehát bőven van. És tárolható a termény. Nem őszibarack, amit a szüret után bármi áron azonnal el kell adni – ismertette Birkás Balázs.

A helyi gazdák segítsége, támogatása, tanácsa hozzájárult a jól működő gazdálkodáshoz. A cél az volt, hogy jót, biót termesszen Balázs. Hitt benne, hogy a termék eladása nem lesz megoldhatatlan és így is lett. A piac a minősége szerint beárazza a terméket. Attól felfelé elmozdulni nem lehet, lefelé nincs értelme.

Birkás Balázs biogazda munka közben. A mezőgazdaság nem az a terület, ahol az ember meggazdagodik Fotó: Archív

Az őstermelő elárulta, hogy egy ültetvénytermék mennyisége lassabban, évek alatt fut fel. És mire igazi mennyiség lesz, addigra kitanulja az ember az értékesítést is. De a kulcs a jó minőség. Ebben szerepe van annak is, hogy ez egy ellenőrzött és megfelelően tanúsított biogazdaság. A Biokontroll Hungária Kft. szigorúan felügyeli, hogy tiltott szerek ne kerülhessenek a termékbe.

A növények élőlények, bármennyit lehet velük hasznosan foglalkozni. Az egyetlen korlát, hogy mennyire vagyunk képesek. A birtokon sok gépet használnak, azokat ápolni, javítani kell. Így mindig akad teendő a gazda számára. Hegeszt, esztergál, kovácsol, majd elvégzi a kinti munkákat. A terület nagysága ezt meg is kívánja, ahol 4,5 hektár mandula, 6,5 hektár szántó és 0,2 hektár zöldség váltja egymást. Párja, Zsuzsa és fia nagy segítséget jelentenek a feladatok ellátásában. Mindig van mit csinálni, egyszerre többfélét is.

Így – kikapcsolódásképpen – át lehet váltani egyikből a másikba.

– A mezőgazdaság nem az a terület, ahol az ember meggazdagodik, de megél belőle. Én 81 éves vagyok. Nem tudom, hogy ennyi szabad levegős elfoglaltság és hasznos munka nélkül még itt lennék-e – tűnődött a biogazda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!