nav

2020.03.04. 07:00

Fokozott ellenőrzéseket tart az adóhivatal

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) 2020-ban is elsődleges feladata az adóelkerüléssel kivont adóösszegek biztosítása, és a jogszerű vámösszegek beszedése. Ugyanakkor a NAV az együttműködő és a jogkövető adózókat továbbra is segíti, támogatást nyújt a hibák kijavítására – írja közleményében az adó­hatóság.

Juhász-Léhi István

Budapest, 2018. március 15. Illusztráció adóbevallással, adózással, számvitellel, adóügyekkel, elektronikus online adóbevallással kapcsolatos hírek illusztrálásához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Faludi Imre

A NAV 2020-ban fokozza a fellépést az adóelkerülés feltárására, az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére, az online pénztárgépeken, Online Számla rendszeren, kezelőszemélyzet nélküli automatákon, illetve az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszeren (EKÁER) keresztül érkező valós idejű adatok felhasználásával. Kiemelt jelentőségű a bújtatott foglalkoztatás feltárása és visszaszorítása, a valóságban munkaviszonyban történő foglalkoztatás kata mögé rejtésének megakadályozása.

A közleményből kiderült: a NAV továbbra is figyelemmel kíséri a székhelyszolgáltatókat és az e-kereskedelmet. Kockázatelemzései alapján kiemelt figyelmet fordít az építőipari és a vendéglátó­ipari vállalkozásokra, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelemre, az „adózatlan” jövedéki termékek feketepiacára, valamint az áfacsalással bonyolított zöldség- és gyümölcskereskedelmi ügyletekre. Kiemelt feladata továbbá 2020-ban a behajthatatlan követelésekhez kapcsolódó áfa-visszaigénylések ellenőrzése, illetve a NETA-kötelezettség teljesítésének vizsgálata. A NAV támogató eljárásokat végez jellemzően a turizmusfejlesztési hozzájárulás alanyainál; az ingatlan- és telekértékesítésből származó jövedelmet be nem valló adózóknál; a környezetvédelmi termékdíjat nem fizető, továbbá a nemzetközi információcsere-adatok szerint adókötelezettségüket nem teljesítő adózók körében.

Az adóhatóság továbbra is előre jelzi honlapján az Adótraffipax rovatban, hogy mely időszakban és helyszíneken végez jogkövetési vizsgálatokat és tart próbavásár­lásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!