világnap

2020.03.16. 07:00

Veszprém megyében is rendszeresen ellenőriznek és figyelnek a fogyasztók védelmére

A fogyasztóvédelmi világnapot 1983 óta ünneplik világszerte. John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én hirdetett ki egy történelmi nyilatkozatot, melyben a négy alapvető fogyasztói jogot (a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jog) foglalta össze.

Molnár Sándor

Forrás: Pixabay.com

Az évek során ezek száma nyolcra emelkedett (meghallgatás, kártérítés, oktatás, egészséges környezet). Ezek alapján alakította ki működését a Fogyasztóvédelmi Világszervezet, illetve az egyes országok saját fogyasztóvédelmi hivatalai is.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály fogyasztóvédelmi osztálya 2020. március elsejétől – a szakmai irányítást végző Innovációs és Technológiai Minisztérium Ellenőrzési és Vizsgálati Programjának végrehajtására – hivatalból végez ellenőrzéseket, és a fogyasztói kérelmek kivizsgálására folytat le eljárásokat. 2019-ben a Veszprém Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakügyintézői összesen 721 ellenőrzést végeztek. A

főbb témavizsgálatok a következők voltak: a kereskedelmi egységek általános fogyasztóvédelmi ellenőrzése (kiemelten az ünnepek előtti időszakokban), az online értékesítés, az árubemutatóval egybekötött termékértékesítési tevékenységek, a fiatalkorúak védelme érdekében a dohányzás, illetve az alkoholfogyasztás visszaszorítását szolgáló jogszabályi rendelkezések érvényesülésének ellenőrzése. Továbbá a szavatossági és jótállási igények intézésének átfogó ellenőrzése, a hírközlési szolgáltatók és a közszolgáltatók telefonos eléréssel működtetett ügyfélszolgálatainak, illetve panaszkezelésének vizsgálata, a vendéglátóipari egységek és a személyszállító szolgáltatás ellenőrzése az idegenforgalmi főszezonban, valamint a reklámszabályok megtartásának ellenőrzése.

A piacfelügyeleti ellenőrzések és vizsgálatok során 2019-ben kiemelten kezelte a kormányhivatal a mutatványos berendezések, az állandó és utazó vidámparkok, kalandparkok, aquaparkok, továbbá a játszótéri eszközök üzemeltetési feltételeinek megfelelőségét. Laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzéseket folytattak a szakemberek a hagyományos és online kereskedelmi forgalomban található játékok, villamossági termékek, kül- és beltéri díszvilágítási füzérek, gyermekgondozási cikkek tekintetében.

2019-ben 339 panasz érkezett a fogyasztóvédelmi hatósághoz. Ezekben a panaszokban, kérelmekben az alábbi kereskedői, szolgáltatói magatartást kifogásolták az ügyfelek: jótállással-szavatossággal kapcsolatos panaszok, minőségi kifogások intézése, jótállási jegy átadásának elmulasztása. Továbbá közszolgáltatások területén elszámolás, számlázás, mérés, általános kereskedelmi feltételek kifogásolása (nyitvatartási idő, eladási és egységár-tájékoztatások, vásárlók könyve kezelése, vásárlók könyvébe tett fogyasztói bejegyzések intézése), nyugta-, illetve számlaadási kötelezettség elmulasztása, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköző magatartások (valótlan tájékoztatás eladási árról, szolgáltatás díjáról, termék tömegéről).

A panaszos és a vállalkozás között a fogyasztói szerződésből eredő jogvita elbírálására, illetve jogérvényesítésre a Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Békéltető Testület eljárásában vagy a bíróságon, polgári peres úton van lehetőség. Az eljárásra a fogyasztó lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti Békéltető Testület illetékes.

A fogyasztóvédelmi osztályon működő Hatósági Tanácsadó Iroda szerdánként és péntekenként segíti az ügyfeleket a fogyasztóvédelmet érintő ügyekben és fogyasztói jogaikat érintően. A telefonos ügyfélszolgálat a munkarendhez igazodóan folyamatos. Az úgynevezett Rezsiponton a szakügyintézők a közszolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi előírásokról, a kezdeményezhető hatósági eljárásokról, továbbá az igénybe vehető igényérvényesítési eszközökről tájékoztatják a fogyasztókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!