biztonságosabban lehet megkerülni délről Veszprémet

2020.04.22. 11:35

Megkezdődik a déli elkerülő fejlesztése

A kivitelező már átvette a munkaterületet, rövidesen elindul a 8-as főút litéri és balatonfüredi csomópontja közötti szakasz bővítése.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A mintegy hét és fél kilométeres szakaszon elöregedett a burkolat, a veszprémi elkerülőn pedig a lámpás csomópontok miatt rendre feltorlódnak az autók, és torlódások alakulnak ki. A fejlesztés révén gyorsabban és biztonságosabban lehet megkerülni délről Veszprémet.

A 7,5 kilométeres szakasz munkálatait két ütemben végzik el, közölte a kivitelező. A litéri csomóponttól tartó szakasz megújítása és az új Budapest úti csomópont megépítése 2021 decemberére készülhet el, míg a beruházás második üteme – amely a balatonalmádi és balatonfüredi csomópontokat is magába foglalja – 2023 januárjára fejeződhet be.

Az első ütemben 2021 végére a litéri csomóponttól Veszprémig tartó 4,5 kilométer újul meg
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kivitelezés áprilisban indul el: először a litéri csomóponttól Veszprémig tartó kétszer kétsávos szakasz újul meg a burkolat teljes cseréjével, fizikai elválasztással, valamint ezzel párhuzamosan megkezdődnek a többi szakaszon is a közműkiváltások, valamint az előkészítő és hídépítési munkák, írta a kivitelező. A 48-as kilométerszelvénynél, nagyjából a Veszprém Arénával egy vonalban új külön szintű csomópont épül a 8-as úton, amelynek északi és déli oldalán is körforgalmat alakítanak ki. Az északi körforgalomból lesz megközelíthető a jelenlegi Budapest úti csomópont.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A veszprémi elkerülő út az új Budapest úti csomóponttól folytatódik és csatlakozik be a jelenlegi körgyűrűbe nem sokkal a jelenlegi külön szintű kereszteződés után. A felújítás után a jelenlegi 2×1 és 2+1 sávos szakaszt kétszer két forgalmi sávvá bővítik fizikai elválasztással a litéri csomóponttól a füredi elágazóig tartó teljes 7,5 kilométeres szakaszon. A fejlesztés második ütemében külön szintű csomóponttá alakítják a jelenlegi lámpás balatonalmádi és balatonfüredi kereszteződéseket. A csomópontokat a kivitelező tervei szerint nem azonos időben és várhatóan nem nyáron zárják le, hogy a balatoni átmenő forgalmat ne akadályozzák.

A projekt hazai költségvetési forrásból valósul meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából, a munkát a Strabag Építő Kft. végzi. A beruházás első üteme mintegy 25,84 milliárd forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!