Plexik a kasszák előtt – A szájmaszkokat egyelőre nem tették kötelezővé

Egy elektronikai áruházat leszámítva a nagy kereskedelmi láncok egyelőre nem tervezik kötelezővé tenni a szájmaszkot munkatársaiknak.

Marton Attila

Az üzletláncok többsége, így az Aldi is az egyéni védőfelszerelések Hirdetés mellett plexifallal óvja munkavállalóit és a vásárlókat

Forrás: Aldi

Tizenegy országos kereskedelmi láncnak küldtük el kérdéseinket arról, tervezik-e, hogy kötelezővé teszik az ügyféltérben dolgozó kollégáiknak vagy a vásárlóknak a maszkviselést, a száj és orr eltakarását. Az üzletláncok egy része nem reagált megkeresésünkre, amelyek válaszoltak, azok közül a MediaMarkt írta azt, hogy május elsejétől minden áruházukban – függetlenül attól, hogy ezt önkormányzati szabályozás előírja vagy sem – kötelező lesz munkatársaiknak maszkot viselni. Egy láncnál azt írták, azért nem tették még kötelezővé a maszkot, mert annak több órán keresztüli viselése nehezíti a dolgozók munkavégzését.

A kereskedelmi társaságok arról számoltak be, hogy betartják az aktuális kormányzati és önkormányzati szabályokat, valamint munkatársaik és vásárlóik védelme érdekében több intézkedést is bevezettek a járvány hazai megjelenése óta. Például gyakrabban tisztítják fertőtlenítőszerrel a bevásárlókocsikat, vagy padlómatricákkal segítik a vásárlókat a távolság megtartásában.

Az Aldinál és a Drogerie Marktnál az üzletvezetők dönthetnek arról, hogy ideiglenesen korlátozzák a boltban tartózkodó vásárlók számát, míg a Tesco húsvét előtt vezetett be létszámlimitet áruházaiban, mely szerint egyszerre annyi ember tartózkodhat csak bent, ahányan biztonságosan be tudják tartani egymás között a két méter távolságot.

Az üzletláncok többsége, így az Aldi is az egyéni védőfelszerelések mellett plexifallal óvja munkavállalóit és a vásárlókat Fotó: Aldi

Az Aldi közölte, a cég vezetősége felkínálta a maszkviselést minden bolti dolgozónak, és biztosított számukra mosható és így újra felhasználható maszkokat. Az intézkedések részeként maszkot és gumikesztyűt, valamit gyakori kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőséget kínál munkavállalóinak a Drogerie

Markt, a Tesco, a Spar és a Lidl is, utóbbinál arcvédő plexit is védi a dolgozókat. Az angliai székhelyű lánc az önkiszolgáló pénztárban tartózkodó munkatársainak ad plexi védőmaszkot, míg a hollandiai székhelyű élelmiszerlánc leheletvédő plexiket telepített a kasszákhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!