Újraindulhat vidéken az élet, Veszprém megyében is kinyithatnak az üzletek, kerthelyiségek

Mától enyhülnek a kijárási korlátozások szabályai, ugyanakkor számos előírást kell betarta­niuk az utcára lépőknek.

Marton Attila

Fotó: PESTHY MARTON

A napokban megjelent kormányrendelet a korábbi részleges kijárási korlátozásokhoz képest megengedőbb, ugyanakkor „mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni”, és mindenkitől legalább másfél méter távolságot tartani.

Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező eltakarni az orrot és a szájat orvosi maszkkal, kendővel vagy sállal. Élelmiszerüzletben, drogériában és gyógyszertárban, gyógyszert és gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek tartózkodhatnak. A településeken működő piacok látogatására vonatkozó szabályokról az önkormányzatok dönthetnek.

Hétfőtől valamennyi üzlet nyitva tarthat, azonban a vendéglátóegységeknek – étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó – csak a teraszán vagy kerthelyiségében lehet tartózkodni, kivéve, amíg az elvitelre kért ételért vagy mellékhelyiségbe megy valaki. Nyitva tarthatnak a strandok és a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek, ahogyan a szolgáltatók is újra kinyithatnak. Látogathatók a közterületek és a parkok, rendezvények – vallási közösség szertartásait, a temetést és a polgári esküvőt leszámítva – azonban továbbra sem tarthatók. A rendelet valamennyi fenti esetben és helyszín esetén előírja, hogy másfél méteres távolságot kell tartani másoktól.

A könnyített szabályok Budapest és Pest megye kivételével az egész országra érvényesek, a fővárosban és Pest megyében továbbra is a március végén elrendelt kijárási korlátozások érvényesek. A közterületi parkolás viszont továbbra is mindenhol ingyenes, és nézők nélkül országszerte megtarthatók a sportrendezvények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!