Jól megnézik, miből mennyit vegyenek

2020.06.20. 07:00

A veszprémi piacon érdeklődtünk: a vevők szerint szinte minden drágult

Füstölt kolozsvári szalonna kilónként 2600 forint, füstölt tarja ugyancsak 2600-ért. A házi tepertő 3350, míg a sütni való kolbász 1800. Néhány ár a veszprémi piacon, Mónikáék ártáblájáról.

Juhász-Léhi István

20200611 Veszprém Füstölt húsáru a Vásárcsarnokban Erika Sümegről Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Mi fél éve nem emeltünk, igaz, a tepertő ára mindenhol felment – jelenti ki Mónika, aki kisbéri termelő, és árul Mosonmagyaróváron is. – Hogy mi lehet az oka? A sertés felvásárlási ára mindenképpen, de a zöldség- és a gyümölcsárak is nőttek. Amit nagyon-nagyon megérzek, az a gázolaj ára, érezhetően többe kerül a tankolás

A számítások szerint a járvány árlefojtó hatása több termék és szolgáltatás esetében érvényesül, azonban a nyugdíjasok fogyasztásában nagyobb súlyt képviselő élelmiszereknél pont ellenkező folyamat megy végbe. Ez most az élelmiszerek árában is, úgy tűnik, igazolódott, hiszen a KSH tájékoztatása szerint azok ára 8,4 százalékkal emelkedett májusban. Ezen belül a párizsi és a kolbász 22 százalékkal, vagyis majdnem negyedével drágult, a sertéshús 20,7 százalékkal, vagyis ötödével.

Mónika Kisbérről jár Veszprémbe árulni Fotó: Penovác Károly/Napló

– A gyümölcs, az nagyon drága! – ezt már Erika mondja a Naplónak, aki sümegi kistermelő. – De a mi vállalkozásunkból kiindulva: a bél ára is emelkedett, mint ahogyan a húsé. Egyszerűen nem lehet olcsóbban kihozni, muszáj volt emelni 100–150 forintot.

Ami idén meglepően drága szerinte, az az eper és a cseresznye, de, mint mondja, egy kiló alma is 550 forint úgy, hogy itthon terem. Kiemeli, az eddig olcsónak mondott üzemanyag ismét ott tart, ahol a járvány előtt, az év elején. Nála például a mangalicaszalonna kilója 2900 forint, és ezt nem szeretné emelni.

A törzsvásárlók jönnek közben, de ők is csak azt mondják, hogy elszaladtak az árak. Viszik ugyan az árut, de kevesebbet kérnek.

Erika sümegi kistermelő. Szerinte nem lehet olcsóbban előállítani az árut, muszáj volt árat emelni Fotó: Penovác Károly/Napló

– Kérem, írja meg azt is, hogy a kenyér ára is felment, ahogy számoltam, legalább 40 forinttal kilónként! – szól utánam még a csarnokban egy idősebb úr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!