Fejlesztést terveznek

2020.07.11. 11:30

Versenyképesség-növelő támogatást kapott a halimbai üveggyár

A magyar állam 226 millió 809 ezer forinttal járul hozzá a halimbai üveggyárban tervezett közel 454 millió forintos beruházáshoz.

Rednágel Zsuzsanna

20200710 Halimba. A Hungarian Table Top Kft. szerződésátadási ünnepsége, beszédet mond Szijjártó Péter Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A kormány versenyképesség-­növelő programjának célja, hogy a koronavírus-járvány által sújtott közép- és nagyvállalatok számára pénzügyi segítséget nyújtson a magyar állam. A támogatásért a cégek vállalják, hogy megtartják a munkavállalóikat, továbbá új beruházásokat hajtanak végre. A halimbai Hungarian Table Top Kft. tulajdonosaként Andreas Buske pénteken vette át a támogatói okiratot, amely szerint a magyar állam 226 millió 809 ezer forinttal járul hozzá a halimbai üveggyárban tervezett közel 454 millió forintos beruházáshoz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a támogatói okirat ünnepélyes átadásakor elmondta: a támogatási programmal újra tudják indítani, illetve stabilizálni a gazdaságot. Örömét fejezte ki, hogy a Hungarian Table Top Kft. is elkötelezte magát a fejlesztés mellet, melynek nyomán csökken a cég energiafelhasználása, épül egy új kemence, valamint nő a vállalat hatékonysága, megközelítőleg 164 munkahelyet tudnak megvédeni és közel ugyanennyi családot támogatni. Hozzátette: a beruházás összköltsége 453 millió 618 ezer forint, melyhez az állam közel 227 millió forint támogatást nyújt a halimbai vállalatnak.

Szijjártó Péter a rendezvényen jelen lévő munkavállalókat és vendégeket arról is tájékoztatta, hogy a megyében összesen harminchárom cég kötelezte el magát arra, hogy új beruházást hajtson végre, ami azt jelenti, hogy 15,7 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a megyében. Mindehhez a magyar állam összesen hétmilliárd forint támogatást nyújt, ezáltal pedig hétezer-négyszáz munkahelyet tud megvédeni.

Végezetül a külgazdasági és külügyminiszter köszönetet mondott a halimbai vállalatnak, hogy a koronavírus-járvány által előidézett súlyos gazdasági helyzetben is helytállnak, és arra törekednek, hogy megvédjék munkavállalóikat, és fejlesszék az üveg­gyárat.

Az eseményen Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a térség ipari központjában, Ajkán 142 esztendőre nyúlik vissza a világhírű üveg- és kristálytermékek gyártása. Hozzátette: örömmel tölti el, hogy Halimbán néhány évtizede meghonosodott az üveg- és a kristálygyártás, és tovább tudják vinni az ajkai manufakturális kézi üveggyártást, világhírűvé téve ezzel a Halimba-kristályt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!