A kínálat zömét tavalyi évjáratú borok adják

2020.08.08. 07:00

Megkezdődtek a három héten át tartó Balatonfüredi Borhetek

A rendezvényen a térség borvidékének 24 pincészete kínálja a nedűket.

Marton Attila

20200807 Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A hagyományoknak megfelelően a Balatonvin Borlovagrend felvonulásával vette kezdetét a Balatonfüredi Borhetek pénteken este. A menet élén a borlovagrend zászlajával Sipos Árpád haladt, mögötte Nagy István agrárminiszter és Koczor Kálmán, a borlovagrend nagymestere.

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte, a bezártság után most mindenki értékelheti, hogy az élet szép, a jókedvhez pedig hozzátartozik a bor. Hozzátette, a kormány a járványveszély kezelésére 25 milliárd forinttal támogatja a mezőgazdaságot, amelyből 1,8 milliárd forintos alapot hoztak létre a borászoknak, amelyre hétfőtől pályázhatnak az ágazat szereplői. A kiíráson azok a pincészetek indulhatnak, amelyek saját szőlővel rendelkeznek, és maguk készítik el a bort. A tárcavezető arról is beszélt, az állam idén 4,8 milliárd forintos kerettel segíti elő a közösségi bormarketinget.

Bóka István polgármester hangsúlyozta, különleges az idei év, a járványhelyzet miatt sokáig gondolkodtak azon, hogy megrendezzék-e a borheteket, mert esténként 1000–1500 látogató is érkezik a Tagore sétányra. Felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy vigyázzanak egymásra, és azt kérte a látogatóktól, tartsák be az óvintézkedéseket.

A borheteken a Balatonfüred–csopaki borvidék 24 pincészete vesz részt, a faházak közül az első helyen a városi borverseny győztese, a Szabó és Fia Borpince kapott helyet. A borkínálat zömét 2019-es évjáratú borok adják, szinte minden pincészetnél megtalálható az olaszrizling. A fajta sokszínűségét bizonyítja, hogy a könnyű, gyümölcsös változattól a klasszikus mellett a késői szüretelésűn át a dűlőszelektált borig számos változatban megkóstolható, mondta kérdésünkre Mészáros József, a borosgazdák képviselője. Hozzátette, szinte minden pincészetnél kapható az évek óta nagy népszerűségnek örvendő rozé, valamint több borászat is kínál gyöngyözőbort.

A koronavírus-járványhelyzet miatt idén a nagyszínpadi műsorok elmaradnak, és több óvintézkedést is bevezettek a rendezvényen: az asztalokat távolabb tették egymástól, és minden pavilonhoz kézfertőtlenítőt helyeztek ki. A borokat üvegpohárban adják, amelyeket a faházakban mosogatógépben, kilencven fokon mosnak el, részletezte Mészáros József. Aki behatóbban érdeklődik a borok iránt, az 18 órától megtalálja a pavilonokban a termelőket is, így a kóstolt nedűkről és a borkészítés folyamatáról első kézből lehet információkhoz jutni.

Az augusztus 30-ig tartó fesztiválon a borospavilonok naponta reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva.

A nyitónapon a köszöntők után a Rézhúros Citeraegyüttes, Fodor Réka és a Magyarhang Zenekar, végül DJ MyT adott műsort. A fesztivál minden napján este nyolctól éjfélig a borházak között található két színpadon szól majd háttérzene, főként különböző zenei stílust képviselő duók és lemezlovasok lépnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!