metszik a cseresznyét

2020.08.25. 11:30

Szüretelnék a szilvát, ha lenne mit leszedni a fákról

A Veszprémi Mg. Zrt. gyümölcsültetvényein almából átlagos vagy kissé több terem az idén, cseresznyéből rekordtermés született, meggyből a tavalyinál több volt a fákon. A kajszi nagyrészt elfagyott, de egy 30 százaléknyi termést sikerült szüretelni. Most a szilvaszüret tartana, ha lenne mit leszedni a fákról.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

- A besztercei szilvánk nulla, csak néhány szem van a fákon. Az ültetvényen a besztercei sorokban elszórva van néhány Stanley fajta, ezeken ugyan van, de ez kevés, és a szedés csak nagy költséggel lenne megoldható. A szilva a virágzás elején fagyott el, fehérbimbós állapotban. Március 16-án jött az első fagy, aztán március 23., 24., 25., három nap egymás után, amikor még egy-egy centi hó is esett. Mínusz 5 fokot is mértünk ezeken a napokon. Speciális fagy volt, ilyen csak tízévente egyszer fordul elő. Az északi hideg levegő nagy széllel érkezett, nem kisugárzási fagy volt. Ez ellen védekezni nem lehet, és ráadásul hosszú ideig, volt, hogy 12 órán át is kitartott -mondta el lapunknak Lengyel Kálmán, a Veszprémi Mg. Zrt gyümölcstermesztési ágazatvezetője.

Valószínűleg ez volt a 18 hektáros szilvaültetvény utolsó éve. A cégnek egy átlagos évben is csak kis nyereséget hozott a szilva, inkább csak azért tartották, hogy augusztus végén, szeptember elején, amikor nincs más, tudjanak friss gyümölcsöt kínálni a betérőknek. Bár a cseresznye sokat termett, nem volt könnyű eladni a termést.

- Hiába volt rekordtermés a cseresznyéből, a fele a fán maradt, nem tudtuk eladni. Nálunk kicsit később érik a cseresznye, mint az Alföldön, amire elkezdhettük a szüretet, addigra a konzervüzemek szinte leálltak. Három kamionra volt megállapodásunk, kettőt leszállítottunk, a harmadiknál egyszerűen azt mondták, hogy nincs szükségük többre, nem vesznek többet. Mivel semmi sincs leírva, csak szóban lehet megállapodni, így tenni sem lehet semmit. A meggynél ugyan előírás, hogy előre le kell szerződni, de a gyakorlat az, hogy csak utólag íródnak a szerződések.

Ha valaki ír is előre valamit, abban sincs ár, csak szlogenek: például „a helyben szokásos ár” vagy a „később kialakuló ár”, ilyesmik – tette hozzá.

A cseresznyeültetvényen intenzív metszésbe kezdtek, körülbelül felére veszik vissza a termőfelületet. Így elérik majd a fák tetejét is, és korlátozzák a termést is. A termés valószínűleg néhány nappal korábban is érik majd, és könnyebb lesz eladni. Nincs értelme sokat termelni, ha nem lehet eladni.

- Idén a termelők is öngólt lőttek. Nem lett volna szabad azt kommunikálni, hogy minden elfagyott, mert a konzervipar is a nyilatkozatokból tájékozódik. Egy konzervgyárban nem csak cseresznyét dolgoznak fel, hanem egymás után jönnek a zöldségek és a gyümölcsök, mindegyiknél átállás van. Ha azt hiszik, hogy nagyon kevés lesz a cseresznye, kis időt terveznek csak rá. Adnak mondjuk három hetet, és ami addig bemegy, bemegy, utána átállnak a következő gyümölcsre, többet nem fogadnak. A betakarítás kezdetekor derült ki, hogy nem fagyott el sem a meggy, sem a cseresznye, sőt van bőven, így a piac gyorsan összezuhant. A konzervipar nem erre készült, nem vette meg. Nem csak nálunk, másnál is előfordult, hogy kint maradt a fán. A korai meggyek főként az Alföldön sok esőt kaptak, nem voltak jó minőségűek. Ezt látva a konzervüzemek rögtön csökkentették az árakat. A szüret előtt még mi is a tavalyi, 120 forintos átvételi árról tárgyaltunk az egyik nagy felvásárlóval, aztán egyik pillanatról a másikra azt mondták, hogy hetven forint. Nálunk az ötvenforintos kilónkénti árcsökkentés a végén sokmilliós mínusz.

Elképesztő, ami a cseresznye-, meggypiacon évek óta folyik.

Egy kamion cseresznyénkre például azt mondták, hogy feldolgozhatatlan, de cefrének átveszik. Így lehet olcsón vásárolni, mert a cseresznye átvételi ára 270-280 forint kilónként. Ezzel próbálkoznak: ha a termelő már elküldte – az amúgy kiváló minőségű – árut az ország másik felébe, valószínűleg csikorgatja a fogát, de már nem viszi vissza, odaadja töredékáron. Mi visszahoztuk a kamiont, mert nem adok oda egy 280 forintos árut ötvenért, de sokan otthagyják. Ugyanez a cseresznye aztán átment másik felvásárlóhoz, aki feldolgozta. Sok a termelő, akik között nagyok a fizikai távolságok, a konzervipar gátlástalanul próbálkozik mindennel, hogy olcsóbban vegyen. A termelőknél nincs érdekképviselet, nincs szövetség, minden termelővel külön tárgyalnak – fejezte be Lengyel Kálmán.

A veszprémi cégnél a piaci kiszolgáltatottság csökkentése érdekében igyekeznek minél inkább saját kézbe venni az értékesítést. A meggy egy részéből meggylé is készült, amit egy fehérvári feldolgozó készített számukra, és a gyümölcsösben szedd magad akciót is hirdettek a cseresznyére. A szabadságpusztai telephelyen eddig is értékesítették a helyben szedett gyümölcsöt, most telephelyük 73-as út melletti részén új értékesítő pontot hoznak létre, bízva abban, hogy az áthaladókat jobban megszólíthatják, ha kicsit sem kell letérni az útról a friss gyümölcsért. Reményeik szerint az almaértékesítést már az új boltban kezdhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!