Turisztikai alapot hoznak létre

2020.09.26. 07:00

Egyedülálló turisztikai együttműködést kötöttek a Balatonnál

Elsőként az országban Helyi Turisztikai Szolidaritási és Fejlesztési Alapot írtak alá az eredményes, biztonságos működés és az idegenforgalom további fejlesztése érdekében az alsóörsi turisztikai hivatalnál pénteken.

Kovács Erika

Semsei Sándor (balra) és a turisztikai együttműködést aláíró települések polgármesterei

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A megállapodást aláírta Semsei Sándor, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület elnöke, Hebling Zsolt, Alsóörs, Czeglédy Ákos, Paloznak, és Szabó Balázs, Felsőörs polgármestere. Semsei Sándor egyesületi elnök az alap létrehozásáról kifejtette, a járvány miatt beszűkültek a balatoni önkormányzatok és turisztikai szolgáltatók lehetőségei, viszont a tónál nyáron rengetegen pihentek. Megjelent egy új, rendkívül igényes réteg is, akik minden pénzt megadnak a luxus­körülményekért. Az alap célja az, hogy a megváltozott piaci helyzetben is sikeresen működhessenek az önkormányzatok, illetve a szolgáltatók.

Ugyanakkor fejlesztésre, beruházásokra is legyen lehetőségük. Másrészt olyan kínálatot is célszerű kialakítani, ami a legmagasabb igényeknek megfelel. Az aláírók célja az együttműködés, amire nagy szükség van, különösen, hogy az egészségbiztonság terén nem tudni, mit hoz a jövő. Fontos, hogy a közös gondolkodással súlyt helyezzenek a magas szintű, többnyelvű marketingre, kommunikációra is.

– Az összefogás most fontosabb, mint valaha, mert a bizonytalanság mindenkit érint, az önkormányzatokat, a turisztikai szolgáltatókat egyaránt – vélekedett Semsei Sándor. Hozzátette, nem biztos, hogy hosszú távon az gondolkodik jól, aki csak a saját bőrét szeretné menteni, hiszen a turizmus szereplői egymásra épülnek, illetve egymást erősítik. Ha nem nyit ki a strand, nem telik meg a szálloda. Mindenkinek érdeke, hogy a kínálat sokszínű legyen, amit együtt lehet elérni.

Semsei Sándor (balra) és a turisztikai együttműködést aláíró települések polgármesterei
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Hebling Zsolt kezdettől támogatja az alap létrehozását, mert szerinte előre kell tekinteni. A Balaton Riviéra munkatársai kitűnő programcsomagokat állítottak össze, fejlesztésre nagy igény van, amiben szintén az alap tudna segíteni. Czeglédy Ákos is az összefogás mellett voksolt, mert közös érdekük az együttműködés. Szabó Balázs szerint az alap kitűnő fejlődési lehetőséget kínálhat a kivételes természeti adottságú falunak.

Elhangzott, az alaphoz önként lehet csatlakozni, a pénz felhasználásáról az önkormányzatok és a turisztikai szolgáltatók döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!