Kisfaludy program

2020.09.18. 20:00

Több mint ezerötszáz Veszprém megyei szálláshely újulhat meg

1656 megyei, ebből negyvenöt veszprémi kisvállalkozás pályázott sikeresen a Kisfaludy program szálláshely-fejlesztési pályázatán, így megyeszerte ötmilliárd forintból újulhatnak meg a magán- és egyéb szálláshelyek – hangzott el a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. és Veszprém város Frida Bed & Breakfast Apartmanban tartott közös sajtótájékoztatóján.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

A pályázat a legfeljebb nyolcszobás szálláshelyek minőségi megújulását hivatott segíteni, a szállásadók szobánként legfeljebb egymillió forintra pályázhattak. A pénz felhasználása széleskörű lehet: az apró felújítási munkáktól a légkondicionáló beszerzésén át a tetőcseréig sok mindenre felhasználhatják a nyertesek.

Az elmúlt években a turizmus a magyar gazdaság egyik húzóágazata volt, 2019-ben még a GDP 13,5 százalékát adta és 400 ezer ember megélhetését biztosította. A koronavírus-járvány azonban kritikus helyzetbe sodorta az ágazatot.

Fotó: Sági Ági/Napló

- Magyarország kormánya a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közreműködve a szektor újraindítása érdekében a fejlesztések folytatásával és adókedvezményekkel segítette az ágazat szereplőit, nem pedig megszorításokat vezetett be – mondta el a sajtótájékoztatón Horváth Péter, a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy a nyertes pályázatok száma országosan meghaladja a 14 ezret, és közel 42 milliárd forintot folyósítottak a támogatottaknak. Veszprém városában 45 vállalkozás több mint 110 millió forintot nyert a minőség javítására. Az elnyert pályázatok számában ezzel Veszprém megye az első a megyék sorában, az összes támogatás több mint 10 százalékát a megyében költhetik el a szállásadók.

Fotó: Sági Ági/Napló

- A veszprémi számok azt mutatják, hogy abban a pillanatban, amikor újra megnyitott az ország, és ki tudtak nyitni a vendéglátóhelyeink és a szállásaink, ismét nőtt a turizmus a városban. Az augusztus végi adatok szerint tavalyhoz képest 34 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma a városban úgy, hogy a tavaszi három hónap szinte teljesen kiesett a vendéglátásból. Mi az Európa Kulturális Fővárosa programot a Bakony és a Balaton térséggel közösen fogalmaztuk meg, abban az egyik fontos cél a turisztikai szezon kiszélesítése volt. Ez a 110 millió forint, amit Veszprémben használnak fel, ezt a célt is segíti majd, hiszen

a megújuló szálláshelyek nem csak az év három hónapjában tudnak szálláshelyet biztosítani, hanem egész évben tudják fogadni a vendégeket

- mondta el Porga Gyula polgármester, aki megköszönte a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársainak a pályázatokkal kapcsolatos segítségnyújtást is.

Fotó: Sági Ági/Napló

A pályázatok elszámolásával kapcsolatos információk elérhetők a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. oldalán, de megnövelt ügyfélszolgálati kapacitás segíti a telefonon érdeklődők eligazítását is. A nyertes pályázók a kivitelezést december 31-ig fejezhetik be. Az elszámolásra a megvalósítást követő 90 napban van lehetőség. A beruházásokat a pályáztató szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!