Kedvező vidéki adatok sok hazai vendéggel

2020.09.12. 07:00

Vidéken jobb szezont zártak a turizmusban

Mentsük meg a turizmust! címmel pénteken békés demonstrációra készült a fővárosban a turisztikai szakma, többek között autóbuszos vállalkozók, buszvezetők, idegenvezetők, utazási irodák tulajdonosai és alkalmazottai, a hajós utaztatási szektor képviselői, rendezvényszervezők, a szállodaiparban és a légi közlekedésben dolgozók ezzel akarták kifejezésre juttatni, hogy segítésre van szükségük.

Osváth Sarolta

Budapest, 2020. szeptember 11. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. szeptember 11-én. MTI/Máthé Zoltán

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A vírusjárvány második hulláma, a határok lezárása, a turisták elmaradása létüket, fennmaradásukat veszélyezteti.

A kormányinfón lapunk megkérdezte Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, hogy foglalkozik-e a kormány a turizmus közvetlen támogatásával és a felsorolt szakmák megsegítésével.

A miniszter utalt arra, hogy a turisztikai vállalkozók jelentős támogatásban részesültek, a vidéki szállásadók például szobánként egymillió forintos fejlesztési összeget igényelhettek. A kormány szerint a külföldi turisták elmaradása az említett turisztikai egyéni és kisvállalkozásokat elsősorban Budapesten érintette a legjobban. Vidéken az idei nyári turisztikai szezon – a belföldi forgalomnak köszönhetően – lényegesen jobb eredményekkel zárult, így a kormány álláspontja szerint nem indokolt a további támogatás.

Budapest esetében a Fővárosi Önkormányzat döntésén múlik, hogy a rendelkezésére álló megtakarításokat erre költi-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!