bor

2020.10.18. 12:51

A juhfarkot és a hegyet ünnepelték a Somlón

Betört Magyarország a somlói borokkal a világpiacra, hangsúlyozta Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, majd elismeréssel beszélt a szőlészek-borászok munkájáról a juhfark ünnepen, amit a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége rendezett meg az említett ősi fajta legkiválóbb termelőinek meghívásával, a Tornai Pincészetnél szombaton. Egyik díszvendég a százéves Barcza Pincészet volt.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Akos

-Különleges szőlőfajta a juhfark, ami igényes, érzékeny, nagyon sok munkával jár a termesztése, és mindez egy kultúrtörténet tájban, az ország legkisebb történeti borvidékén található. A Jóisten örömében teremtette a Somlót, ezeket a szőlőket, fogalmazott Kovács Zoltán. Az országgyűlési képviselő hozzátette, nem véletlen, hogy minden évben megünneplik a hegyet, és a zászlósborát, amely a Somlónak, illetve Magyarországnak is jó hírét viszi a világban. Büszkén szól arról, hogy a mintegy 200 hektár hazai juhfark ültetvény 55 százaléka a Somlón van.

– Egy 104 éves ember a hosszú élet titkáról úgy mondta, elfogyaszt naponta néhány deci somlait, utalt a képviselő a bor jótékony hatására.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Említést tett a legendáról is, ami a nászéjszakák borának nevezi ezt a fajtát, ha a pár fiú utódot szeretne. Tornai Tamás borász kiemelte, nagy tiszteletet érdemelnek az elődök, akik a 80-as évek közepén visszahozták ezt a nehezen termeszthető fajtát, ami a Somló speciális jellemzőit hordozza. Aztán 1996-ban létrehozták a törzsültetvényt, és akkor visszakerült az juhfark az elismert fajták közé.

-A juhfark a világban nagyon komoly szakmai elismeréseket kapott, ami nemcsak a Somlónak, a hegy kitűnő borászainak, hanem a teljes magyar borászatnak is szól, vélekedett, és köszönettel szólt Kovács Zoltán képviselő munkájáról, aki már évtizedek óta nagyon sokat tett a Somlóért, a szőlészekért-borászokért, a fejlődésükért.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége elnöke a pályázatuk apropóján, amivel az ünnepet is megrendezték, aláhúzta, egységes megjelenést terveznek a Veszprém EKF 2023 programban és nagy budapesti rendezvényeken, újra megrendezik a Somló Tavasz Fesztivált, kiadványt jelentetnek meg termelőikről, védett boraikról. A juhfarkot a Somló emblematikus, speciális fajtájának nevezte, amiből gondos munkával kitűnő minőségű, ezerarcú, könnyed, illetve testesebb bort készítenek a borászok. Az elnök hivatkozva tudósokra úgy mondta, a mértékletes borfogyasztással sokat lehet tenni a szív-, és érrendszeri betegségek ellen. A köszöntők után sok érdekes programmal, például dűlőtúrákkal, kóstolókkal várták a szép számú érdeklődőt az ünnepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!