A túlélésre játszanak a Veszprém megyei vendéglátóhelyek

Szeptember 21. óta a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva, és továbbra is érvényben van az 500 fős létszámkorlátozás. A járvány miatti intézkedésekről kérdeztünk néhány vendéglátóegységet.

Horváth Virág, Laskovics Márió

A vendéglátóhelyek főként hétvégén érzik a korlátozás hatásait

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23 óráig tarthat. Így érvényes ez ugyanúgy a szórakozóhelyekre, de a nagyszabású lakodalmakra és egyéb családi ünnepségekre is.

Szepesvári József, a hétvégente nyitva tartó pápai Arena Music Pub üzemeltetője elmondta, rendkívül rosszul érinti őket a kötelező 23 órai bezárás. A bulizni vágyók száma tizedére esett vissza, ezért igyekeznek a belépőjegyárak csökkentésével, italakciókkal becsalogatni a vendégeket.

– Szinte már „kocsmaárakon” üzemelünk, holott egy éjszakai zenés szórakozóhely vagyunk. Korábban 400-450 embert meg lehetett mozdítani egy előadóval, most ugyanerre az előadóra – aki 21 óra körül kezd – csupán 30-60 vendég érkezik. Ilyen kis létszámmal pedig nagyon nehéz jó hangulatú partit csinálni. A fizetőképes kereslet nagyobb részét kitevők inkább nem is indulnak el. Manapság előadók nélkül, éjfél előtt nehéz behívni az embereket a szórakozóhelyre, de próbálunk a felszínen maradni, úgy alakítva szolgáltatásainkat, hogy gazdaságosak maradhassunk, hiszen az ősztől kora nyárig tartó időszakban kell megtermelni az egész éves bevételünket – jegyezte meg Szepesvári József.

Pék Attila, a veszprémi Papírkutya tulajdonos-ügyvezetője elmondta, őket is rosszul érinti ez a korlátozás, főként a hétvégéken érződik a hatása.

– Hétköznapokon nem akkora gond, a hétvégéket viszont eléggé megrövidíti a szabályozás. Hogyha nem lenne ez a vírus, és „rendes” körülmények között tudnánk működni, akkor a 23 órási zárás bevételkiesése nem „fájna” annyira. Biztos vagyok abban, hogy többen jönnének, ha nem lenne ez a vírushelyzet. Tizenegy óra után szoktak az emberek valóban olyan állapotba kerülni, ahol már nem feltétlenül tudnak vigyázni a saját és mások egészségére, akkorra már elfogyasztják azt a mennyiségű alkoholt, ami után sokkal inkább összeölelkeznek. Persze, nehéz azt mondani a vendégnek péntek este háromnegyed 11-kor, hogy nem kérhet még egy kört, de az ide járók nagyon megértők és együttműködők – mondta Pék Attila. Hozzátette, a tavaszi vírushelyzet jobban megviselte őket bevétel tekintetében. Úgy érzi, ősszel felkészültebbek voltak a vendéglátóhelyek vezetői és a vendégek is. Pék Attila abban bízik, hogy a védőoltás minél hamarabb elérhető lesz, és akkorra a szigorító intézkedéseket is feloldják.

A vendéglátóhelyek főként hétvégén érzik a korlátozás hatásait

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a vendéglátóhelyeken 23 órától másnap reggel 6-ig csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, a vendégek csupán fizetni vagy a megrendelt ételért léphetnek be: tehát az éttermek, vendéglátók elvitelre továbbra is kiszolgálhatnak éjjel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!