Graz várja a versenyzőket

2020.10.08. 11:00

Huszonhat ifjú szakember 22 szakmában készül az Európa-bajnokságra

Kétévente rendezik meg a szakmák Európa-bajnokságát, a közbülső években pedig a világbajnokságot. Eddig ez így volt, ám idén a vírusveszély miatt elmaradt az európai verseny. Hogyan tovább? – kérdeztük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara versenyszervezési osztályvezetőjét.

Őrsi Ágnes

A felsőörsi Simon Krisztián (középen) első lett a szakmák Európa-bajnokságán a bútorasztalosok között 2018-ban. A magyar versenyzők három-három arany-, ezüst- és bronzérmet nyertek akkor

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Magyarország 2006 óta tagja a WorldSkills International szervezetnek, 2007 óta pedig a WorldSkills Europe-nak is. Magyar versenyzők 2007-ben, a Japánban megrendezett világversenyen szerepeltek először, akkor összesen négy indulónk volt. EuroSkills versenyen 2008-ban vettünk részt először. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2011 óta a hazai skills programok felelőse – összegzi a tényeket Vujevich Rita.

Vujevich Rita

Jelenleg 26 ifjú szakember 22 szakmában készül versenyekre. Hat szakmacsoportban és különböző versenyszámokban méretik majd meg magukat a fiatalok. Az eddigi évek tendenciája az, hogy egyre jobb eredményeket sikerült elérni, tiszteletre méltóak a pontszámok és a megszerzett érmek sora. A számos arany-, ezüst- és bronzérem mellett bútorasztalos szakmában két világbajnokunk is van: Sao Paulóban lett első László Attila 2015-ben, Kazanyban pedig a veszprémi Táncsics-­iskolából indult Simon Krisztián 2019-ben. A világversenynek jó felvezetése volt 2018-ban a Budapesten rendezett EuroSkills verseny, amikor a magyar versenyzők – így Simon Krisztián is – a hazai közönség előtt mérették meg magukat.

A vírusveszély miatt jövő januárra tolódik a grazi Európa-bajnokság, ami az osztályvezető szerint nem befolyásolja a magyar versenyzők szakmai felkészülését, sőt, egy kicsivel több időt is szánhatnak rá.

– Jelenleg 22 szakmában tudunk versenyzőket indítani – vázolja a lehetőségeket Vujevich Rita. Természetesen célunk, hogy a szakmai támogatói kört növeljük, továbbiakat nyerjünk meg, így versenyzőink száma és az általuk képviselt szakmák száma is növekedjen. Szakmatámogatói felhívást teszünk közzé, és pályázat alapján lehet bekerülni a támogatói körbe. Elsődleges célunk, hogy vállalati támogatók álljanak a versenyzők mögött. Ezt a kört egészíti ki az iskolai támogatói kör, de napjainkban van jó példa a fordítottjára is, hogy szakképzési centrum a fő támogató, és ő von be még vállalati támogatókat. A kialakult együttműködések eredményeképpen Budapesten és vidéken is tartanak a felkészítések.

A felsőörsi Simon Krisztián (középen) első lett a szakmák Európa-bajnokságán a bútorasztalosok között 2018-ban. A magyar versenyzők három-három arany-, ezüst- és bronzérmet nyertek akkor Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Természetesen nincs kőbe vésve, hogy Magyarország milyen szakmákban indíthat versenyzőket, ha egyikben a felkészítők nem találnak reményteljes jelölteket, akkor minimum egy évre az a szakma kimaradhat, viszont beléphet egy számunkra új versenyszám egy kiváló jelölttel, aki képviseli.

Vujevich Ritától megtudtuk, hogy idén például új szakmaként csatlakozott a WorldSkills Hungary programhoz (ami az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósul meg) a robotika és az ipar 4.0. Egyelőre csak bemutató versenyszámok lesznek 2021-ben Grazban, viszont a jövő évi, szeptemberi világversenyen, Sanghajban már hivatalos versenyszámként debütálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!