erdeink

2020.11.23. 11:30

Bakonyi vadászat járvány idején: A téli hajtások hiánya komoly bevételkiesést jelentene

A kijárási korlátozás, a gyülekezés és a rendezvények tilalma a vadászok életét is befolyásolja. A hivatásos vadászok ez­után is elláthatják munkakörükből adódó feladataikat, a sportvadászok azonban este nyolc és reggel öt óra között nem vadászhatnak.

Molnár Sándor

Bernát Attila hivatásos vadászként este nyolc után is dolgozhat, ha szükséges Fotó: vadásztársaság

Bernát Attila hivatásos vadászként munkáltatói igazolással, este nyolc után is intézheti a munkájából adódó feladatokat, ha a helyzet ezt megkívánja. A mostani szigorítás nagy százalékban nem hozott változást az ebben az időszakban megszokott időbeosztásához képest, mivel a korai sötétedés miatt amúgy is hamarabb szokott hazatérni. A Nagyvázsonyi Kinizsi Vadásztársaság hivatásos vadászának munkája eredetileg is a napkeltéhez, napnyugtához kötődik. Napfelkelte előtt egy órával mehet ki őzre, szarvasra vadászni, és napnyugta után egy órával már csak vaddisznóra, rókára vagy aranysakálra vadászhat.

Bernát Attila hivatásos vadászként este nyolc után is dolgozhat, ha szükséges Fotó: vadásztársaság

Véleménye szerint a kijárási szigorítások miatt a vadkárok esetleges növekedése okozhat problémát, de mint mondta, szerencse a szerencsétlenségben, hogy bár az őszi vetéseket megturkálhatják a vaddisznók, ugyanakkor viszonylag enyhe az idő és elég sok makk van – amit táplálékszórással még ki is egészítenek –, így egyelőre a vad nem okozott sok kárt a területén. A sportvadászat kapcsán megjegyezte: szokatlan helyzet ez, hogy viszonylag jó látási viszonyok esetén is korán haza kell mennie a kijárási korlátozás miatt a vadásztársasági tagoknak. Szerinte nagyobb gond abból adódhat, ha elmaradnak a társas vadászatok, fácán- vagy terelővadászatok.

Baracskay Lajos, a megyei vadászkamara titkára is a vadkárok növekedése miatti aggodalmának ad hangot a korlátozás kapcsán, ami országosan jelentkező probléma lehet. Ugyanúgy, mint a téli hajtások elmaradása, ami komoly árbevétel-kiesést jelenthet sok vadgazdálkodónak.

– Az afrikai sertéspestis miatt a hatóságok nem tartják indokoltnak a tervszámok csökkentését, amit drasztikusan megemelve előírtak a vadgazdálkodóknak. Viszont a kijárási korlátozással ez nem tartható be a gyakorlatban – hangsúlyozta Baracskay Lajos. A korlátozás kapcsán kiemelte, a kilőtt vaddisznót meg kell keresni, ki kell zsigerelni és este nyolc órára haza kell érni, amivel csak az a baj, hogy a vaddisznót nem „tájékoztatták” arról, hogy időben jelenjen meg az etetőhelyen. Hozzátette, a sportvadászok többsége elfogadja a jelen helyzetet, bár vannak olyanok is, akik megpróbálják sajátosan értelmezni a tilalmat.

– Az egész országot sújtja a krízishelyzet, ez alól a vadgazdálkodás sem kivétel. A vadásztársadalomnak az a feladata, hogy tudomásul vegye, hogy ilyen helyzet állt elő – fogalmazott a megyei vadászkamara titkára. Mint mondta, a vadászkamara azonnal elkezdett egyeztetni a hatóságokkal, és a szabályok szigorú betartásával lehet társas vadászatokat tartani. A vadászatra jogosultaknak lehetőségük nyílik arra, hogy a jogszabályi kötelezettségüknek megfelelően a 2021. február 28-ig megrendezendő társas vadászatok ütemtervét leadják a területileg illetékes vadászati hatóságnak november 25-ig.

Baracskay Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy a vadászatokon fokozottan figyelni kell a járványügyi szabályok szigorú betartására. A társas vadászat helyszínén többek között kerülni kell a csoportosulást és a szokásos üdvözlési formákat. Tartani kell a másfél méteres távolságot még a hajtások szüneteiben is, a terítéknél pedig csak szűk körben lehetnek jelen. Kerülni kell a csoportos utazást is, egy gépjármű utasterében – az általában hivatásos vadász – sofőrön kívül legfeljebb még egy személy tartózkodhat. A vadászatok előtt, közben és után pedig tilos közös étkezéseket tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!