Nem nőhet a törlesztőrészlet

2021.01.07. 11:00

A lakosság legveszélyeztetettebb csoportjait érinti a hitelmoratórium

A járványhelyzet okozta válság elhúzódása miatt a lakosság egy része várhatóan továbbra is nehéz helyzetben lesz, számukra a hitel törlesztése változatlanul gondot okozhat. Ezért az Országgyűlés a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportoknak a hitelmoratórium idejét január 1-től fél évvel meghosszabbította.

Rimányi Zita

Az adósok a hitelük törlesztőrészleteit továbbra is más célokra fordíthatják Fotó: Shutterstock

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat felhívta arra a figyelmet, hogy a meghosszabbított hitelmoratórium nem terjed ki automatikusan minden hiteladósra. Csak a lakosság legveszélyeztetettebb csoportjait érinti: a nyugdíjasokat, a munkanélkülieket, a közfoglalkoztatottakat és a gyermeket nevelő családokat. Utóbbiak esetében a gyermekek számától függetlenül növekedik meg automatikusan a fizetési moratórium időszaka. Az érintetteknek továbbra sem kell tenniük semmit a meghosszabbítás érdekében. Természetesen továbbra is ki lehet lépni a törlesztés szüneteltetéséből, ehhez azonban fel kell keresni a pénzintézetet, és nyilatkozni a hitel további fizetésére vonatkozó szándékról.

Az érintett adósok törlesztőrészlete a meghosszabbított szüneteltetési időszakot követően sem emelkedhet. A fizetési moratórium alatt felhalmozott kamatot pedig továbbra is a hátralévő futam­idő alatt egyenlő részletekben kell megfizetniük. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a törlesztés szüneteltetése nem jelenti sem a tartozás, sem a kamat elengedését. A fizetési moratórium alatti időszakban felgyülemlő kamatokat később meg kell fizetni, azonban ezt az összegyűlt kamattartozást a bankok nem adhatják hozzá a tőketartozáshoz, azt az eredeti hiteltartozástól elkülönítetten kell kezelniük, és erre kamatot a futamidő alatt nem számíthatnak fel, a kamatos kamat tiltott ebben az esetben. Azért, hogy az adós törlesztőrészlete ne haladja meg a fizetési moratóriumot megelőző részletek nagyságát, a bankok meghosszabbítják a kölcsön futam­idejét. A kiszámítható és előre látható módon meghosszabbított fizetési moratóriumnak köszönhetően fellélegezhetnek azok az adósok, akik továbbra is nehéz helyzetben vannak, hiszen a hitelük törlesztőrészleteit továbbra is más céljaikra fordíthatják.

Az adósok a hitelük törlesztőrészleteit továbbra is más célokra fordíthatják
Fotó: Shutterstock

Június 30-ig nem mondhatók fel a vállalati és a lakossági adósok hitelszerződései sem. Ez az intézkedés a veszélyeztetett társadalmi csoportokon kívül esők számára jelent haladékot. A felmondási tilalom ideje alatt ők is rendezhetik pénzügyi helyzetüket, egyezkedhetnek a bankjukkal egy esetleges átütemezésről. Ám annak ellenére, hogy a bank ebben az időszakban nem teljesítés miatt nem mondhatja fel a hitelt, nagyon fontos, hogy a fizetési nehézségét azonnal jelezze az adós, és ha a teljes törlesztőrészletet nem is képes megfizetni, fizetési szándékát jelezve törlesszen annyit, amennyit tud. Így kevésbé halmozódik fel elmaradás, és a bank is nyitottabb a hitel esetleges átütemezésére.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszok lapunkban jelennek meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!