Ideális helyet találtak a fejlődéshez

2021.01.06. 07:00

Fémszerkezetgyártással foglalkozó cég költözik tavasszal Bándra

A település esetében nem beszélhetünk eliparosodásról, igaz, ezt nem is szeretnék a helyiek. Ugyanakkor a községnek szüksége van bevételekre, ezért nagyon megörültek az önkormányzatnál a több mint húsz éve acélszerkezeteket gyártó Rotstahl Hungary Kft. bándi telephelyvásárlásának.

Molnár Sándor

Roth Lajos és Steigervald Zsolt a művelődési ház előtt Bándon Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Szerettük volna kihasználni azt az egy ipari területet a faluban, amely a múlt rendszerben a tsz telephelye volt. Többen is érdeklődtek a terület iránt, de aztán a többiek valamiért elmaradtak. A főként csarnok­elemeket gyártó cég viszont pont akkora méretű, hogy elegendő bevétellel rendelkezik ahhoz, hogy a település életét is megkönnyítse az ipar­űzési adója révén – fogalmazott Steigervald Zsolt polgármester, aki örömmel újságolta, hogy a várhatóan tavasszal Bándra költöző vállalkozás szeretne részt venni a település életében is, és ahol csak lehet, segít a községnek. Az első felajánlásuk a Petőfi utcai régi fa gyalogoshíd lecserélése volt egy fémhídra, amit saját erőből az önkormányzat nem tudott volna finanszírozni. Emellett éppen egy forráshiányos időszakban, főszponzorként támogatták a fogathajtóverseny megrendezését 2020-ban, és a polgárőrök munkáját is segítik anyagilag.

Roth Lajos, az acélipari cég megálmodója elmondta: úgy érzi, megtalálták az ideális helyet a letelepedéshez mind a cég, mind a családja számára Bándon. A vállalkozás a telephelyét Szentkirályszabadjáról helyezi át ide májusban.

– Szeretnénk csak a gyártás irányába elmozdulni. Rengeteget dolgoztunk külföldön, szereltünk hegyekben, itt-ott, de ezt a jövőben már egy alvállalkozó csapattal akarjuk megoldani, hogy mi csak gyártani tudjunk. További növekedést tervezünk, amihez a korábbi telephelyen már nem voltak optimálisak a körülmények – mondta el Roth Lajos.

Roth Lajos és Steigervald Zsolt a művelődési ház előtt Bándon
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A bándi telephelyet már több éve szerették volna megvásárolni, de meg kellett várniuk, hogy rendeződjenek a tulajdonviszonyai. Ezt követően vették meg a területet, amelyet a cég igényeinek megfelelően, mint egy kabátot, testre szabhatnak majd, a korábbi évek tapasztalatait is felhasználva. A vállalkozásnak nagy tervei vannak. Pályáztak a gépparkjuk fejlesztésére, és húsz fővel szeretnék bővíteni a létszámot is, főleg környékbeli vasipari szakembereknek munkát adva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!