elengedhetetlen a gazdák számára

2021.01.10. 07:00

Kétszázadszor bírálták a Balaton környéki borvidékek nedűit

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben a 200. bírálatot tartotta a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB), megkezdve ezzel a bírálatok kilencedik évadát.

Tóth B. Zsuzsa

A 200. bírálat bírálói közül Csanádi Csanád, Varga Zoltán, Németh Iván és Borbély Tamás. Hiányzik a képről a bírálók közül Kulka Gábor, viszont balról a másodikként látható Englert Dezső a Balatonfüred-Csopak borvidéki tanács elnöke

Forrás: intézet

A Balaton Borrégiós Tanács által működtetett, a Balaton környéki borvidékek borait bíráló bizottságban ezúttal Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak borvidéki tanács korábbi elnöke, Németh Iván, a Balaton-felvidéki Borvidék Hegyközségi Tanács titkára, Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, Csanádi Csanád, a borrégió titkára és Kulka Gábor, a borbíráló bizottság titkára 30 mintát bírált.

Amint azt Kulka Gábortól megtudtuk, így, a 200. alkalmat is beleértve összesen 12 285 bormintát vettek górcső alá 2012 év vége óta, kéthetenként. A bírálatokon hat borvidék, kilenc termékleírás átlagosan 60 mintáját véleményeztek, most ugyan csak feleannyi volt, azonban nem találtak azok között egyet sem, amelyet ki kellett volna zárni. A korábbi alkalmakkor a minták mintegy 9-10 százaléka nem felelt meg a bizottság minősítése alapján.

A borbírálat elengedhetetlen ma a gazdák számára, ugyanis ahhoz, hogy a borok uniós forgalomba kerüljenek, minősítésen kell átesniük. A hatósági engedélyhez így a kóstolás mellett laborvizsgálat is szükséges. Előbbit ma már a termelők maguk végzik.

A 200. bírálat bírálói közül Csanádi Csanád, Varga Zoltán, Németh Iván és Borbély Tamás. Hiányzik a képről a bírálók közül Kulka Gábor, viszont balról a másodikként látható Englert Dezső, a Balatonfüred-Csopak borvidéki tanács elnöke Fotó: intézet

Hazánkban kilenc borbíráló bizottság működik, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság az egyetlen, amely régiós feladatokat lát el a Balaton környéki hat borvidék – Badacsonyi, Balatonboglári, Balatonfüred-Csopaki, Balaton-felvidéki, Nagy-Somlói, Zalai – és 9 termékleírás – Badacsony, Balatonfüred-Csopak, Balaton-felvidék, Csopak, Nagy-Somló, Zala, Káli, Tihany, Balaton OFJ – borait bírálva, azzal segítséget is adva egyben a termelőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!