Minősített személyi hitelek

2021.01.04. 16:00

Újabb fogyasztóbarát pénzügyi termék érhető el

A Magyar Nemzeti Bank három éve elsőként a lakáshitelek piacán vezette be a fogyasztóbarát minősítési rendszert, amelyet második lépésként kiterjesztett az otthonbiztosításokra is. 2021 januárjától pedig elérhetővé válnak a minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök is.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay.com

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) minősítés célja, hogy az ügyfelek széles köre által elérhető, könnyen érthető, áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető személyi hitelek kerüljenek forgalomba. A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőinek tájékoztatása szerint fogyasztóbarát személyi kölcsönt kizárólag már meglévő hitel kiváltására és szabad célra lehet igényelni. Kamata a teljes futamidő alatt végig fix, azt a pénzintézet nem változtathatja meg egyoldalúan. Amennyiben a hitel összege meghaladja az 500 ezer forintot, akkor kamata legfeljebb tíz százalékponttal haladhatja meg a referenciamutató értékét. Ezt az MNB határozza meg a bankok által beadott kamatjegyzéseken alapuló módon és rendszeresen közzé is teszi. Ha a hitel összege 500 ezer forint alatt van, akkor a kamatfelár mértéke legfeljebb 15 százalék lehet. Kizárólag olyan törlesztés megengedett, melynek során egyenlőek a havi törlesztőrészletek .

A minősített személyi hitel folyósítási határideje legfeljebb három munkanap lehet, online hitelfelvétel esetén pedig két munkanap. Az MNB összehasonlító oldalán lévő kalkulátor segítségével megtalálhatóak lesznek az egyes banki MSZH ajánlatok. Érdemes használni ezt az összehasonlító oldalt, mert a hitelező az ott kalkulált feltételekkel egyezően vagy annál kedvezőbb feltételek mellett köteles az igénylővel szerződést kötni.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket – más témákban is – elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszok lapunkban jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!